2 имота на "Текето" спъват придобиването на лесопарк „Липник“ и парк „Приста“

0
Замяната на два имота в местността, известна на русенци като Текето, делят от успешен край преписката по прехвърлянето на собствеността върху лесопарка „Липник“ на Общината.
Замяната на два имота в местността, известна на русенци като Текето, делят от успешен край преписката по прехвърлянето на собствеността върху лесопарка „Липник“ на Общината.

Замяната на два имота в местността, известна на русенци като Текето, делят от успешен край преписката по прехвърлянето на собствеността върху лесопарка „Липник“ на Общината. Това съобщи днес директорът на дирекция „Администравно, правно и информационно обслужване“ в Изпълнителната агенция по горите - София Тодор Богомилов на пресконференция в Регионалната дирекция по горите в Русе.

Той обясни, че процедурата между Министерството на земеделието и Община Русе за издаване на заповед за замяна на общински горски територии срещу държавни частни такива е започнала в началото на годината. С това се цели приключване на дългоочакваното придобиване на собственост върху лесопарка „Липник“ и западен парк „Приста“ от страна на местната власт, като стана ясно, че те са в една обща преписка.

Пречка това да се случи обаче е тескт в Закона за горите, който забранява замяна на горски имоти с тежести върху тях. Такъв е случаят с лесопарка „Липник“, на чиято територията има пътища, сгради, водопроводи и др., които водят със себе си сервитути, право на преминаване и т.н.

За да се извърши прехвърлянето, е необходимо да бъдат „изчистени“ имотите от тези тежести, т.е. да се извадят от преписката. Процесът в момента тече, останали са два имота, които Общината трябва да замени, за да може да приключи преписката.

След като това стане, министърът на земеделието ще има възможност да разреши замяната и Лесопаркът и парк „Приста“ могат да станат общински.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари