14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар

0

Когато си купувате шоколад или поръчвате пица всъщност знаете, че тези храни не са толкова добри за Вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание, но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500 мл.

Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли, а някои от тях дори имат репутация на здравословни, пише Stanimirmihov.com

Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна само, защото на нея пише „здравословно“, „нисък процент мазнини“ или „ X калории на порция – най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама.“

Дриги трикове, които се използват: „30% по-малко захар“, „без мазнини“, „от 100% сок“, „отличен източник на калций“.

Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай, трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката.

Захарта може да е скрита под много форми, например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица.
Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.

Представям Ви 14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар:

1. Овкусено кисело мляко

Захарта в малка кутийка от 200мл, може да достигне до 30гр., освен това има добавени различни химикали, които да направят овкусеното кисело мляко да изглежда по-добре и да привлича повече с аромат (въпросните Е-та по етикетите).

Дори „здравословната“ малка Активия, която се промотира като напитка за здрав стомах и чревна флора съдържа 15гр. захар.

За да получите максимални ползи от киселото мляко без да предозирате със захар изберете натурално кисело мляко, може да се добави плод по собствен избор и/или мед.

2. Натурален сок

Всички знаем, че продуктите тип Кока-кола и Пепси съдържат голямо количество захар, но пиенето само на вода може да се окаже прекалено скучно.

Тогава се прибягва до натурални сокове, които се смятат от повечето хора като по-добра алтернатива, а от някои дори за здравословни.

Захарта при тях често е замаскирана като фруктоза или фруктозо-глюкозен сироп и съдържа абсолютно същия брой калории като обикновената захар – 4 калории на грам.

Също така някои марки използват като трик различни имена на захарта или комбинация от няколко вида, за да изглежда по-малко на пръв поглед. В такъв случай, за да получите общото количество трябва да направите едно или повече събирания и да умножите по 4, за да достигнете до общия брой калории – най-често на 100мл течност.

Всъщност има „натурални сокове“, които съдържат повече захар от Кока-Кола и Пепси.

За разлика от глюкозата (въглехидратите след прием се разграждат до глюкоза – предпочитан източник на енергия от организма), която служи за гориво на тялото, фруктозата се обработва почти изцяло от черния дроб и се конвертира като мазнини. Този процес от своя страна увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания.

3. Енергийни и кофеинови напитки

Ясно е, че енергийните напитки съдържат немалко количество кофеин, но по-малко известен факт е, че също така в съдържанието си имат между 25 и 40 грама захар в една кутийка. Най-популярната напитка – Редбул съдържа 27 грама захар на 250мл течност в допълнение към другите химикали.

От своя страна популярните кофеинови напитки често съдържат бързи въглехидрати в комбинация с мазнини и допълнителни химикали. Популярната напитка Нескафе 3в1 съдържа захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе, млечен протеин и на 100 грама има 73гр. въглехидрат и 13гр. мазнини. Количеството захар не е ясно, но като се има предвид как е „разпределен състава“, може да се направи някакво предположение.

4. Кетчуп и барбекю сос

Рекламира се като сос базиран на доматена основа, но всъщност може да съдържа до 10 грама захар на 30 грама кетчуп. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите. Смятам, че това е така, защото рядко осъзнаваме какво всъщност седи зад повечето кетчупи.

Всъщност е доста лесно да се направи домашна алтернатива: смесете доматено пюре с оцет, лук и чесън или чесън на прах.

Барбекю соса от своя страна може да съдържа до 15гр. захар на 30 грама количество.

5. Дресинг за салата

Дресингът за салата попада в същата категория като овкусеното кисело мляко.

Повечето марки рекламират продуктите си като дресинг без мазнина или с малко калории, но в същото време на 2 супени лъжици може да съдържат до 25г захар. Примерен състав: високо фруктозен царевичен сироп, оцет, дестилирана вода, малтодекстрин, вода, доматена паста, съдържа под 2%: изсушени домати, сол, оцветител, чушка, консерванти, подправки, натурален вкус (чесън).

Обърнете особено внимание, когато се рекламира дресинг без или с малко мазнини, най-често при тях има голямо количество добавена захар, за да компенсира загубата на вкус при отстраняването на мазнините.

Най-добрият вариант е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и пресен лимонов сок.

5. Всичко, което се промотира, че е без калории / мазнини

За да се направят храните или напитките нискокалорични, или с нисък процент мазнини е нужно да се добави някакъв заместител, за да се подобри вкуса, вида и други параметри на дадения продукт, което най-често се получава чрез редица вредни химикали.
Тази замяна всъщност прави храните с по-малко калории или мазнини, по-лош избор.

6. Овес

Вериги като KFC и Макдоналдс рекламират продукти с наличието на овес или овесени ядки, но те са обогатени с плодов вкус и кленов сироп.

Въпреки че голяма част от захарта идва от плодове и стафиди се добавят и обикновена или кафява захар и по този начин се обезмисля целия процес като остава само рекламата, че е добавено нещо полезно към някои от продуктите им.

Най-добрия начин да получите пълните ползи от овеса е да си направите вкъщи, като добавите любими плодове или овкусител – по тозин начин можете да контролирате калориите и захарта.

7. Мюсли

Мюсли може да е добър избор за старт на деня, но трябва да сте изключително внимателни при избора. Има мюслита, които съдържат 1-2 грама захар на 20 грама продукт, но има и такива, които половината от теглото им е захар, например на 100 грама, би имало 50гр. захар.

8. Смутита

Смутита са друг капан, в който много хора попадат несъзнателно.

Избирате плодвове, когато всъщност искате шоколад, мислейки, че го заменяте с нещо по-полезно, но някои смутита могат да достигнат до 50гр. захар на напитка.

Ако искате да навредите още повече на тялото си може да последвате и други съвети от онлайн пространството като да изкарате цял ден на смутита или пък цяла седмица, за да пречистите организма си и да получите пълен детокс.

9. Сушени плодове

Плодовете са неизменна част от добре балансиран хранителен режим, когато са добре съобразени и в норма, но когато става дума за сушени плодове говорим за вече преработена и дехидратирана храна.

Тъй като с този процес се извлича водата от плода, остава много по-голямо количество захар на 100 грама количество, също така се губят и други ценни съставки, както и част от вкуса. За да се компенсират тези загуби често се добавят захар, декстроза, фруктозо-глюкозен сироп, сорбинова киселина, сулфати и други. Така се създава храна приятна за сервиране на масата, но не толкова приятелска за цялостното Ви здраве и фитнес цели.

10. Фреш

В тази на пръв поглед здравословна напитка няма добавена захар, но една чаша портокалов сок съдържа 8-10гр. захар. Също така голяма част от фибрите са отнети и това допринася за по-голяма инсуливанова реакция спрямо приема на цял плод.

Като генерално правило консумирането на цели плодове вместо фреш, когато е възможно би допринесло за по-добре балансиран хранителен режим и по-нисък риск от диабет при предразположени хора.

11. Студен чай

Както соковете, така и студеният чай често е смятан за безобидна напитка, но повечето варианти съдържат между 25 и 35 грама захар на 400мл течност, а на литър може да достигне над 70гр. захар.

600мл Nestea съдържа 28гр. захар и 13мг кофеин. Ако погледнете  състава по-долу ще установите, че всъщност студеният чай съдържа повече консерванти отколкото чай.

Състав: вода, високо-фруктозен сироп от царевица, лимонена киселина, фосфорна киселина, натриев полифосфат, цвят – карамел, естествени аромати, екстракт от черен чай, калиев сорбат, калиев бензоат, сукралоза, калции, калии.

12. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло може да е полезна добавка към добре балансиран хранителен режим, но повечето марки на пазара го предлагат с добавена захар, която достига до 16гр. на 100гр. продукт, както и други примеси.

Въпреки това има няколко варианта като натурално фъстъчено масло или био, които обикновено са без добавки, но и при тях трябва да се следи етикета и информацията по него.

13. Протеинови барчета

Отново, преди да изберете протеинов бар се уверете, че сте прочели добре какво пише на етикета и го разбирате.

По-евтините протеинови барчета съдържат мазнини, въглехидрати, а голямо количество от въглехидратите са и под формата на захар. Протеина в тях е нискокачествен и не би помогнал особено нито за възстановяване след тренировка, нито за междухраненията.

Ето как се рекламира некачествен бар: Страхотен вкус, Качествени въглехидрати, Продължителна енергия, Заместител на хранене, Витамини и минерали, Удобен и компактен.

А ето как изглежда хранителната стойност и състава: 2гр. Протеин, 33гр. Въглехидрат, 7гр. Мазнини. Плодове 21,8% (фруктоза-глюкозен сироп, плодове 4,4% (кайсия пюре концентрат, ябълково пюре концентрат), захар, растителна мазнина, оризово нишесте, пшеница влакно, естествен аромат, антиоксидант: аскорбинова киселина), кисело мляко покритие 20% (захар, какаово масло, обезмаслено кисело мляко на прах, лактоза, емулгатор: соев лецитин, аромати, подкиселители: лимонена киселина), овесени ядки, глюкозен сироп, оризов чипс (оризово брашно, пшеничен глутен, захар, пшеница малц, глюкоза, сол ), стафиди 6%, палмова мазнина, ябълка-круша концентрат, мед, захар от захарна тръстика, банани 3,1%, кайсия 2,7% (съдържа серен диоксид), малтодекстрин, корнфлейкс (царевица, захар, сол, ечемичен малц) , емулгатор: соев лецитин, аромати.

Продуктът може да съдържа следи от яйца, фъстъци, сусам.

Добър вариант на който съм попадал са барчетата на Quest Nutrition. Състав: Протеинова бленда (млечен протеин изолат, суроватъчен протеин изолат), разтворими царевични фибри, бадеми, вода, какаово масло, естествени аромати, еритритол, палмово масло, декстрин, какао (преработено с алкали), морска сол, калциев карбонат, Sunflower Lecithin, сукралоза, кокосово масло, Xanthan Gum, сода, стевия.

14. Хляб

Не е изненада, че пълнозърнестите опции са по-здравословни пред белия хляб, но дори и там трябва да се подхожда с внимание, тъй като често горчивия вкус се прикрива с добавена захар, която може да достигне до 3 грама на филия.

Друг подсладител, който често се използва е сукралозата, която е широко приложима в хранителните добавки. Някои проучвания я посочват като изключително вредна, защото не може да се абсорбира от тялото, а други като безвредна в определени количества.

Заключение:

Не мислете, че една храна е здравословна само, защото се рекламира като такава.

Четете етикетите и състава на продуктите, които купувате и консумирате.

Коя храна от списъка Ви изненада най-много с количеството на захар, което съдържа?

Източник: Stanimir Mihov
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари