12 билки премахващи акне

0
Какви са причините за акне и комедони?
Какви са причините за акне и комедони?

Алтернативната медицина със своята многовековна история, опит и традиции, разглежда човека като единна система, в която промяната в дадена част неизменно води до промяна в друга, на принципа на "скачените съдове". Алтернативната медицина, базирана на природолечение, се ползва с методи и средства, познати от векове.

Именно, многовековната история и опит на алтернативната медицина я прави изключително ефективна в терапията на акне и комедони.
Акнето е често срещано състояние на кожата, характеризиращо се с наличие на запушени пори (черни точки, комедони), възпалени пъпки и по-дълбоко разположени „бучки”.

По същество, представлява възпаление на мастните жлези и космените фоликули, намиращи се в дермата. Най-характерната проява на акнето е появата на гнойни пъпки по лицето, но може да бъдат засегнати още шията, гърба, гърдите, раменете и горната част на ръцете.

Обикновено не е сериозно медицинско състояние, но често предизвиква неудобство и емоционален стрес. Най-често акне се развива през пубертета, но може да засегне и по-възрастни. Не е заразно!

Акнето може да включва комбинация от няколко лезии като:

Затворени комедони – когато фоликула остане под повърхността на кожата. Означава се още като „бяла глава”.

Отворени комедони – когато мастната запушалка постепенно се разширява към повърхността на кожата. Означава се още като „черна глава”.

Папула – най-леката форма на възпалително акне, която се появява под формата на малка, плътна, розова подутина.

Пустула – малки, кръгли лезии, които, за разлика от папулите, са силно възпалени и съдържат гной.

Нодули или кисти – те са по-големи, обикновено болезнени, възпалени, изпълнени с гной лезии. Може да оставят белези по кожата.
Акне конглобата – рядка, но сериозна форма на акне, развиваща се по гърба, бедрата и гърдите.

Какви са причините за акне и комедони?

Хормоните играят голяма роля в появата на акне. Обикновено мастните жлези на тялото произвежда мастен секрет, който овлажнява и защитава кожата. Когато, по някаква причина, порите на кожата се запушат се образуват малки кисти, съдържащи мастен секрет и бактерии, наречени комедони (отворени или затворени).

Когато комедоните се отворят, може да настъпи възпалителна реакция, която засяга и околната тъкан. Папулите, пустулите, кистите и възлите представляват различни форми на възпалителни лезии.

Сред рисковите фактори, които допринасят за появата на акне са:

Повишена секреция на секрет от мастните жлези (себум);

Натрупване на бактерии (неправилна грижа на кожата);

Хормонални промени – промени в нивата на мъжките полови хормони, пубертет, бременност, менструация и други.
Подробна информация по темата може да откриете в здравния проблем Акне.

Как се лекува акне и комедони?

Терапията при акне и комедони цели да намали възпалението, тежестта и обхвата на лезиите, както и да предпази кожата от допълнително увреждане и образуване на белези. Поради индивидуалните особености при всеки отделен случай, лечението също трябва да бъде индивидуално и съобразено с вида, обхвата и тежестта на акнето. Конвенционалното лечение може да включва прием на лекарства през устата и/или локално третиране с медицински продукти.

Понякога се налага употребата и на антибиотици.

Наред с прилаганите алопатични средства, съществуват и алтернативни форми и средства за терапия на акне и комедони. Промяна в диетата, подобряване функцията на вътрешните органи, билки, хранителни добавки са сред най-често прилаганите средства на алтернативната медицина в контрола и лечението на акне и комедони.

Фитотерапията е един от най-разпространените и най-добре известни клонове на алтернативната медицина. До нас са достигнали голям брой рецепти, ефективно допринасящи в борбата срещу акне и комедони.
Билки против акне и комедони


Лайка
Една от най-разпространените билки в борбата с акнето е лайката. Тя се използва при дихателни проблеми, нервност, безсъние, кожни проблеми, акне, стомашни проблеми, за разкрасяване и подмладяване, за заздравяване на рани, има противовъзпалително действие. Тук ще разгледаме само приложението на билката за превенция и лечение на акне.

Компреси от отвара от лайка се използват успешно за успокояване на кожата и предотвратяване на възпалителни процеси. Може да използвате прясна или изсушена билка. У нас много фирми я предоставят в удобна за ползване форма. Приготвят се по следния начин:

Слагате в малък съд да заври 500 милилитра вода и след това изсипвате 3 супени лъжици от билката. Оставяте да ври 10 минути, след което дръпвате съда от котлона и запарвате още 10 минути. Прецеждате през марля и отварата е готова за употреба. Както е леко топла, потапяте памук, отцеждате леко и нанасяте върху лицето.

Лягате спокойно, отпускате се и релаксирате докато отварата попие. Правите това няколко пъти в продължение на 10-15 минути. Кожата става гладка и красива. Тенът се избистря. Настроението се повишава.

Масло от морски зърнастец
Маслото от морски зърнастец притежава противовъзпалителни и противогъбични свойства. Богато е на мастни киселини, витамин С, витамин А, Д, Е и К, които имат свойството да стимулират тъканната регенерация.


Масло от семена на касис и масло от вечерна иглика
Тези масла съдържат есенциални мастни киселини като линоленова киселина, която често е в намалено количество при акне.

Нийм
Нийм е ефективно средство за пречистване на кръвта и детоксикация на организма. Използва се външно, за приложение върху кожата. Има свойството да стимулира имунната система и лимфоцитната функция, за да отговори на инфекцията.

Алое вера
Алое вера подпомага кожната еластичност и се прилага като средство за контрол на акне. Особено полезно е алоето като средство за предотвратяване на образуването на белези и петна от акне. Може да се използва като средство за почистване на кожата.

Невен
Флавоноидите, установени в невена притежават противовъзпалителна активност и това прави тази билка подходящо средство в терапията на възпалителните лезии, особено при наличие на пустули и мехури.
Лудо биле (Беладона)
Подходящо средство при усещане за топлина по лицето или наличие на пустулозно акне, съпътствано от силно възпаление.

Канела
С помощта на канела може да си направите маска у дома. Смесете в купа ½ супена лъжица сода за хляб, 1 супена лъжица лимонов сок и малко вода. Приложете сместа върху лицето и шията. Оставете да изсъхне и след това измийте с топла вода. Прилагайте два пъти в седмицата.

Кориандър
Домашна паста срещу акне и комедони може да си приготвите чрез смилане на листа от кориандър, щипка куркума на прах и малко вода. Нанасяйте получената смес върху лицето си веднъж седмично, за да премахнете от отворени и затворени комедони.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства. Няколко лабораторни изследвания показват, че маслото ефективно забавя растежа на пропионовокиселите бактерии и по-специално Propionibacterium acnes – бактериален щам свързан с появата на акне. Въпреки това, не бива да използвате масло от чаено дърво директно върху кожата, тъй като може да причини реакция. Смесете с вода или гел от алое вера в съотношение 1:9. Първо почистете добре лицето си, след това с помощта на памучен тампон напоен с разредено масло от чаено дърво върху засегнатата зона. Оставете да изсъхне и след това изплакнете.

Сандалово дърво
Смесете сандалово дърво на прах с розова вода, за да получите паста. Нанесете сместа върху лицето си и измийте, след като изсъхне.

Сминдух
Направете паста от пресни листа от сминдух и малко вода. Нанасяйте върху лицето си вечер, преди лягане и изплакнете на сутринта.
Детоксикация с билки

Детоксикация или прочистване на организма с помощта на билки е широко застъпен метод в алтернативната медицина. Принципът на метода е, че натрупаните в различните тъкани и органи токсини стават причина за развитие на различни нарушения в тяхната функция и свързани с това заболявания. Неутрализирането или отстраняването на тези токсини е от съществено значение за настъпване на оздравителен процес.

Някои билки, използвани за цялостно прочистване на организма са корен от глухарче, корен от репей, хидрастис. Традиционната китайска медицина също предлага различни китайски билки и комбинации от тях, които са показали значителна ефективност.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари