11 чешми носят прохлада на русенци

0
Чешмите, разположени равномерно на територията на целия град, са павилионен тип, изградени от камък
Чешмите, разположени равномерно на територията на целия град, са павилионен тип, изградени от камък

11 чешми носят прохлада в жегата на зажаднелите в централните пешеходни зони на Русе.

Те се намират в Парка на младежта – Момичето с конче и теленце и до Вазата, пред Халите, до велоалеите по бул. „Фердинанд“ и „Цар Освободител“, на пл. „Хан Крум“, на пресечката между улиците „Панайот Хитов“ и „Оборище“, пред Доходното здание, пред хотел „Дунав“, както и на площадката зад Американското пазарче. Работеща чешма има и в двора на църквата „Св. Троица“, информира Арена Медиа.

Първите стъпки за осигуряване на централно водоснабдяване са направени през втората половина на 17 век от Джан Арслан паша, който предоставя приходите от 14 дюкяна за поддържане на градските чешми. В началото на 19 век е изградена цялостна водоснабдителна система, с глинен водопровод, чието трасе е запазено и до днес. Водопроводът захранва 48 непрекъснато течащи чешми и три шадравана. Чешмите, разположени равномерно на територията на целия град са павилионен тип, изградени от камък, с пластични украси и дарителски надписи.

Днес чешми има и на други места в града. До блок „Некрасов“, по ул. „Борисова“, на пазар „Възраждане“, Централния пазар и на пазара в „Здравец“. Има и изградени в дворове на фирми, организации и обществени заведения.

Русенци все още помнят и местата на три вече несъществуващи градски чешмички – пред хотел „Севастопол“, в близост до сградата на БРП, на площад „Батенберг“ на мястото пред съборената сграда на Старата пожарна и пред Централна жп гара.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари