109 години футболен клуб Левски

0
Честит празник, левскари!
Честит празник, левскари! Снимка: Футболен клуб Левски / Фейсбук

Честит празник, левскари!

Днес се навършват 109 години от създаването на футболен клуб Левски.

На 24 май 1914 г. на площадката на „Могилката“ се събират 20-30 ученици, предимно от II мъжка гимназия, които провеждат учредително събрание за образуване на официален спортен клуб, припомня БГНЕС.

Ето какво казва официалния сайт на Левски за основаването на клуба:

"За съжаление, от това събрание не е останал никакъв официален документ. Затова сме принудени да се осланяме на спомените на някои от учредителите, изказани преди половин век при честването на 50-годишния юбилей на клуба. Ето какво казва един от учредителите Георги Манолов през 1964 г. пред в. „Народен спорт“: „Бяхме група приятели, 15-17-годишни, от квартала около „Патриарх Евтимий“, „Витоша“, „Цар Асен“ и съседните улици. Всички бяхме ученици, повечето от бившата втора мъжка гимназия в София. Ритахме топката (с дълги панталони, с обикновени обувки и горни ризи) най-често в обширния двор на бившия I-VI полк (сега градината на ъгъла на „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“), зад който започваше просторно поле. Други ученически групи от махалата играеха на съседни удобни места. Постепенно в нас назря идеята да се организираме и да образуваме свой спортен клуб по подобие на тия, които вече съществуваха в София. Тази идея се осъществи окончателно на 24 май 1914 г. на „Могилката“ – игрището на втора мъжка гимназия (близо до гарнизонната фурна). Там се събрахме участниците от махленските групи и тържествено основахме нашия клуб. Постави се въпросът за името. Някои от участниците лансираха имена на прочути чужди клубове, които по онова време бяха популярни у нас. Тогава Борис Василев стана и предложи името на Апостола Левски. То се прие възторжено от всички. Това беше и кръщението на нашия клуб. формирахме три футболни тима, като за капитан на първия избрахме единодушно Спас Стоянов (той стана популярен сред цяло поколение софийски спортисти под името Папа Люро, художник)“. Учредителното събрание избира следното първо ръководство на спортния клуб „Левски“: председател Владимир Григориев (Владис), подпредседател Георги Манолов, секретар Крум Динков, касиер Борис Василев, членове Стефан Тошков и Анастас Янков и домакин Костадин Манолов. За контролна комисия са определени Зафир Абрашев, Крум Троянов и Любомир Чавдаров. С незначителни изменения това ръководство се запазва почти до 1919 г., като повечето от членовете му едновременно са и състезатели на футболния тим.

Въпросът за името на клуба предизвиква най-оживени дебати на Учредителното събрание. Първоначално се предлагат редица чужди наименования, като „Атлантик“, „Рапид“, „Експрес“ и др. Но дискусиите стихват, когато Борис Василев-Боркиша предлага: „Левски ще го кръстим!“. Ето какво казва за това самият кръстник на клуба: „На Учредителното събрание на „Могилката“ предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари