10-те най-големи семейни компании в света

0
Класацията от 920 публични семейни бизнеса в световен мащаб е съставена от
Класацията от 920 публични семейни бизнеса в световен мащаб е съставена от

Класацията от 920 публични семейни бизнеса в световен мащаб е съставена от Credit Suisse, като параметрите са компанията да е с пазарна цена от най-малко 1 млрд. долара и най-малко 20% от активите на фирмата да са в ръцете на семейство.

В класацията са включени 920 компании от 35 страни по света, като 64% от фирмите идват от развиващите се икономики на Азия.

"В по-развитите пазари, виждаме по-разпокъсана собственост и много семейства, които продават във времето дяловете си в компаниите," отбелязват анализатори на Credit Suisse. "Често цитиранате статистиката на Family Business институт показва, че само една трета от семейни предприятия остават собственост на семейството повече от една генерация от наследници, около 12% удържат до трета генерация и само 3% - до четвърта."

Вижте 10-те най-големи семейни компании в света според Credit Suisse.

10. Nike

Индустрия: Спортни стоки

Държава: САЩ

Пазарна цена: $88,2 млрд.

Семейство: Найт

Фил Найт е лицето на култовата марка Nike, той е съосновател на компанията през 1964 г. Миналия месец, обаче Nike обяви, че Найт ще се оттегли от ролята си на председател през 2016 г. Неговият син, Травис Найт, поема рула, за да продължи семейното наследство в компанията.

9. Kinder Morgan

Индустрия: Енергетика

Държава: САЩ

Пазарна цена: $90 млрд.

Семейство: Киндър

След като напуска Enron, Ричард Киндър, основава Kinder Morgan през 1997 г. С огромен портфейл от петролопроводи и газопроводи, компанията е една от най-големите по рода си в света. Киндър и съпругата му Нанси са известни филантропи и притежават фондация Kinder в Хюстън.

8. Volkswagen

Индустрия: Автомобили

Държава: Германия

Пазарна цена: $120 млрд.

Семейство: Пиех- Порше

Членовете на семейството на Пиех-Порше заедно притежават мажоритарен дял в Volkswagen през компанията Porsche Automobile Holding. Пиех-Порше са потомци на основателя на Porsche Фердинанд Порше, който е бил член на нацистката партия и е разработил първия Volkswagen автомобил за Адолф Хитлер. Днес най-малко петима членове на семейството участват в съвета на Volkswagen. Марките на Volkswagen включват Porsche, Audi и Bentley.

7. Samsung Electronics

Индустрия: Информационни технологии

Държава: Южна Кореа

Пазарна цена: $174 млрд.

Семейство: Лий

Лий Кун-Хи помага за разрастване на фирмата на баща си, Samsung Group, която в последствие се превръща в международен конгломерат. Той е председател на водещия бизнес, Samsung Electronics, а синът му, който е и очакван наследник, Джей Лий е заместник-председател.

6. Oracle

Индустрия: Информационни технологии

Държава: САЩ

Пазарна цена: §192 млрд.

Семейство: Елисън

Лари Елисън е все още председател и главен технологичен директор на софтуерната компания, която помогна помага той да стане третият най-богат човек в Америка. Той се оттегля от поста главен изпълнителен директор през септември на 2014 г. Въпреки че децата му, Меган и Дейвид, притежават акции  в Oracle, малко вероятно е те да поемат семейния бизнес, тъй като и двете са филмови продуценти.

5. Anheuser-Busch InBev

Индустрия: Напитки

Държава: Белгия

Пазарна цена: $197 млрд.

Семейство: Леман, Телес, Сикупира

3G Capital стои зад сливането през 2008 г., което довежда до създаването на Anheuser-Busch InBev. Днес шефът на 3G Пауло Леман - най-богатият човек в Бразилия - е и най-големият акционер в компанията за бира. Неговите партньори са Карлос Сикупира и Марсел Телес също държат големи дялове в дружеството. Взети заедно, трите мъже притежават около 26% от компанията.

4. Facebook

Индустрия: Информационна технологии

Държава: САЩ

Пазарна цена: $225 млрд.

Семейство: Зукърбърг

Марк Зукърбърг гради сам Facebook империята, от която все още притежава малко под една трета. Неговата по-голяма сестра Ранди е била маркетингов директор в компанията, преди да напусне, за да започнете свой собствен бизнес. Зукърбърг също така дава на баща си 2 млн. акции на Facebook, като жест на благодарност за помощта на баща му през първите години на компанията.

3. Walmart

Индустрия: Потребителски стоки

Държава: САЩ

Пазарна цена: $ 241 млрд.

Семейство: Уолтън

Според данни на Thomson Reuters семейство Уолтън притежава около половината от Walmart чрез компанията Walton Enterprises. Делът от 50% е достатъчен, за да постави петте наследници сред най-богатите хора в света. Братята Роб и Джим Уолтън са част от Съвета на директорите на дружеството и всеки от тях притежава около 35 млрд. щатски долара. 

2. Roche

Индустрия: Фарма 

Държава: Швейцария

Пазарна цена: $254 млрд.

Семейство: Хофман - Йори

Фриц Хофман-ла Рош основана компанията, която днес е една от водещите на пазара за лекарства. Неговите наследници все още контролират най-малко половината от акциите на дружеството, по данни на Bloomberg. Семейството има най-малко осем милиардери, включително д-р Андреас Йори и Андре Хофман, които са част от Съвета на директорите на фармацевтична компания.

1. Novartis

Индустрия: Фарма

Държава: Швейцария

Пазарна цена: $276 млрд.

Семейство: Сандоз

Създадена през 1996 г. след сливането на Sandoz и Ciba-Geigy, Novartis е един от най-големите производители на лекарства в света. Днес потомците на Едуард Сандоз, който основава Sandoz през 1886 г., притежават значително количество акции в Novartis. Семейната фондация Sandoz е най-големият акционер в дружеството.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари