Знаете ли кой е най-популярният цвят в интернет?

0
Facebook, Wikipedia и Amazon имат нещо общо помежду си
Facebook, Wikipedia и Amazon имат нещо общо помежду си

Facebook, Wikipedia и Amazon имат нещо общо помежду си – те са сред най-посещаваните сайтове в интернет и в тях преобладава синият цвят, пише Daily Mail.

Десетте най-популярни сайта в интернет имат два пъти повече син цвят, отколкото червено и жълто, и три пъти повече зелено. Данните са на дизайнер, който проучил популярните сайтове и записал всички цветове, използвани на заглавните им страници. Въпреки че става въпрос за малка извадка, тъй като в глобалната мрежа съществуват около 4.7 милиона страници, тя е достатъчна за някои да определят синьото като „най-популярния цвят в интернет“.

Пол Хърбърт, който осъществил изследването, използвал Alexa, за да направи класация на десетте най-популярни сайта в мрежата, сред които Google (първо място), Amazon (седмо място) и You Tube (трето място), пише profit.bg.

След като направил пълен списък на цветовете на всички тези страници, Хърбърт превърнал данните в серия от визуализации. „Често ми беше трудно да създавам цветови схеми и бях любопитен какво правят другите компании“, казва Хърбърт. Друго изследване на синия цвят установи, че той кара хората да се чувстват спокойни и свежи. Докато за червения цвят се смята, че стимулира сетивата, поради което много ресторанти го включват в логото си, синият цвят прави точно обратното – успокоява ума.

Изглежда, че най-популярните сайтове в интернет използват този цвят на заглавните си страници в опит да накарат хората да се чувстват спокойни, за да прекарват повече време на сайта. Facebook вероятно е изключение, тъй като изпълнителният директор Марк Зукърбърг не вижда зеленото и червеното, а синият цвят разпознава най-добре. Интернет не е единственото място, оцветено в синьо.

Много магазини също използват цвета в своите реклами. Неотдавнашно изследване на университета в Орегон и на университета в Синсинати стигна до известни заключения как цветовете повлияват на начина, по който потребителите правят етични оценки, особено ако смятат, че компанията насърчава екологията. Според резултатите потребителите смятат, че компаниите със синьо лого насърчават повече екологията за разлика от компаниите с червено лого. 

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари