Жителите на "Средна кула" искат запаленото училище да стане здравна служба

0
Хората смятат, че затварянето на сградата е грешка
Хората смятат, че затварянето на сградата е грешка Видео: Русе Медиа

Жителите на кв. „Средна кула“ смятат, че затварянето на сградата на бившето училище е грешка.

Тъй като не функционира под никаква форма, постройката е изкушение за клошари и наркомани.

Ако бяха го стегнали и да го дадат на пенсионерите, тук дейност щеше да има. А то какво, затвориха го и това е. И за нищо не става. Как не се намери да се направи тук или административна сграда, или да се премести здравната служба. Горе хората, особено зимно време, не могат да качат баира до здравната служба. Ей тук идеално беше здравна служба половината, половината пенсионерски клуб“, казва Лиляна Атанасова, цитирана от Русе Медиа.

Снощи в сградата на бившето училище в квартал „Средна кула“ е избухнал голям пожар. Пламъците са обхванали част от масивната постройка и са се разпространили до покрива.

На място са били изпратени пет пожарни заедно с кола с аварийна стълба. Наложило се е да се спре токът на целия квартал, докато пожарът бъде потушен.

Близо 3 часа е продължила борбата с огъня, а в гасенето са участвали 17 огнеборци. Извикани са и пожарникари в почивка. За щастие няма пострадали хора, но напълно са унищожени покривът, стари мебели и дървеният паркет.

Сградата е общинска собственост и до 2006 г. е била училище. След затварянето му е зазидана, за да се ограничи достъпът вътре, но според местните се ползвала от клошари и наркомани.

„Зазидаха прозорците, обаче за наркоманите няма прозорци. Събориха тухли, влязоха и т.н. Най-вероятно наркомани са го запалили“, смята Георги Илиев. Съгражданката му Лиляна Атанасова си съмнява, че сградата е запалена за отмъщение от наркоманите, защото им пречат да се събират там.

Според жителите на квартала сградата, която е в центъра на Средна кула, не бива да стои затворена.

Преди време общината в Русе имаше идея да я направи център за деца с увреждания, но жителите не се съгласиха. В момента върви процедура за промяна на предназначението й, за да се преустрои в жилищна сграда.

Преди това обаче трябва да се установят щетите от пожара. Огледите на място от пожарна, Криминална полиция и комисия от общината продължиха през целия ден. Версиите за причините са различни – от детска игра с огън до небрежност от клошари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари