Застраховката срещу земетресение се сключва отделно

0
Щетите при земетресение обикновено излизат доста скъпи
Щетите при земетресение обикновено излизат доста скъпи Снимка: БТА

Щетите при земетресение обикновено излизат доста скъпи

Някои смятат застраховката срещу земетресение за неоправдана. През последните седмици обаче природата ни напомни за своята изключителна сила и непредсказуемост. А щетите при земетресение обикновено излизат доста скъпи. Напукани или срутени сгради изискват месеци и години за възстановяване и големи финансови инвестиции. Затова застраховката си струва, като трябва да се обърне внимание на някои особености, пише БАНКЕРЪ.

Мнозина са убедени, че земетресението е включено към списъка с другите евентуални бедствия, само че то отдавна се застрахова отделно.

Премията обикновено се изчислява според района, в който се намира жилището. Така например в зоната около морето, където сеизмичната активност е слаба, тя е минимална – около 0,01 – 0,02 на сто от застрахователната сума. В София, Перник, Пазарджик и още няколко района обаче рискът от земетресение е по-голям и премията е по-скъпа – около 0,07 – 0,08 процента.

Сметките показват, че средно за апартамент от около 110 кв.м. в Пловдив, който се застрахова като сграден фонд за около 220 000 лева и движимо имущество за около 53 000 лева в него (или общо 273 000 лева), цената на пълен застрахователен пакет ще е около 20-40 лева месечно. Пакети с по-малко рискове на същата застрахователна стойност се продават срещу 15-20 лева месечно.

При по-малък имот с по-евтино обзавеждане и вещи в него (обща застрахователна стойност към 160 000 лева), цените могат да варират между 9-25 лева месечно.

При сключването на подобна застраховка е необходимо да се чете внимателно и да се пита за условията за самоучастие. Такава клауза често смалява размера на полицата, но може да създаде главоболия при застрахователно събитие.

Ако сте се съгласили да кажем на 2 % самоучастие, това не означава, че вие ще платите 2 % от щетите, а останалите 98 % ще се поемат от застрахователя. В този случай, ако загубите са за по-малко от 2 % от общата застрахователна сума, си ги поемате сами. Застрахователят изплаща щетите над тази сума. Клаузата не е голям проблем при тежки щети, но при по-леки повреди на практика застраховката не важи.

Застраховката “Домашно имущество” като цяло е многократно по-евтина от застраховката “Каско”. Цената за жилище в голям град може да е между 150 и 500 лв на година, а на по-скромен имот дори по-малко. Ако бюджетът ви е съвсем малък, можете да пропуснете някои рискове, които не намирате за важни. При повечето застрахователни компании само един или два риска са задължителни за застраховане, останалите са избираеми.

Впрочем при някой застрахователен брокер може да сравните отделните оферти и да подберете схема и условия, които ви пасват най-добре.

Като “Домашно имущество” могат да се застраховат жилищни сгради, вили, стопански постройки, оранжерии, сгради за отглеждане на птици или животни, работилници, кладенци, външни чешми, огради, съоръжения като сателитни антени, слънчеви отоплителни инсталации и други.

Премията е годишна (но може и да се договори за по-кратък или по-дълъг период) и в общия случай е процент от общата застрахователна сума.

Повечето застрахователи предлагат и застраховки на база „първи риск“. Така, ако не се застрахова имота на пълната му пазарна стойност, това няма да намали пропорционално размера на обезщетението при събитие. Щетите ще се изплащат до определения лимит. По този начин може да се сключи доста достъпна застраховка, която ще свърши добра работа при по-дребни или частични щети. Недостатъкът е, че при пълно унищожаване на имота ще се предостави обезщетение до лимита, независимо, че той може да е 1/3 от пълната му стойност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари