Застрахователите искат да има лимит на обезщетенията по "Гражданска отговорност"

0
В противен случай цената на застраховката може да скочи до 800 лева, плашат от бранша
В противен случай цената на застраховката може да скочи до 800 лева, плашат от бранша Снимка: БГНЕС / Архив

Обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, да бъдат ограничени до определен таван, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). 

Застрахователите смятат, че ограничението трябва да е до около 40 000 лв. за най-близките роднини, а за останалите - чувствително по-ниско. Обезщетенията за неимуществени вреди са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък. Те се изплащат по застраховката "Гражданска отговорност".

Така браншът ще се опита да намали огромните разходи, които му се стоварват след наскоро прието решение на Върховния касационен съд (ВКС), което разтваря широко достъпа на роднини и близки до право на компенсация. В края на юни ВКС определи, че освен съпрузи, деца и родители на загинали за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка". При това претенции могат да се предявят не само в случаите занапред, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок.

Както писахме, това е една от причините през миналата седмица почти всички застрахователни компании да завишат наведнъж с около 50 лв. цената на застраховката "Гражданска отговорност", пише вестник "Сега". Така от началото на годината полицата, която години наред бе задържана на ниски нива, скочи с близо 100 лв. и по всичко личи ще продължи да поскъпва.

В началото на август Комисията за финансов надзор (КФН) е изпратила писма до застрахователите, с които ги приканва да изработят план как ще покрият новите искове по застраховката "Гражданска отговорност", които се очаква да завалят от роднини и близки на загинали на пътя след решението на ВКС.

"Кръгът вече е почти неограничен, докато сега застрахователите заделят резерви горе-долу за около 2.5 наследници", обясни главният секретар на АБЗ Нина Колчакова. Ако трябва на новите правоимащи лица да се изплатят всички обезщетения в размера, в който вече са обезщетени най-близките - съпрузи, деца и родители, цената на "Гражданска отговорност" трябва да стане към 800-900 лв., посочи тя.

От АБЗ правят уговорката, че все още е трудно да се каже как точно решението на ВКС ще се отрази на пазара, защото няма съдебна практика. Съдебни решения обаче ще има до една година, тъй като става дума за допълнителни искове по вече приключени преписки и изяснени вина и обстоятелства около инцидентите. 

Застрахователите са разработили два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента 95 000 лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година. Първият разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2.5 нови наследници и показва, че това ще струва 800 млн. лв. допълнително на застрахователите. При четирима нови ищци разходите скачат до 1.3 млрд. лв. 

Сумите са огромни, за да бъдат покрити единствено с покачване на цената на "Гражданска отговорност", смятат от бранша. Затова ще излязат скоро с конкретни предложения за промени в Кодекса за застраховане с предложения и за ограничение на размера на обезщетенията за неимуществени вреди.

"В немалко европейски държави има таван, който е около 15 000-20 000 евро за най-близките роднини, а останалите получават около 1500-3000 евро", посочиха от АБЗ. От асоциацията твърдят, че в много страни тези конкретни неимуществени щети не се покриват от "Гражданска отговорност", а там, където се покриват, освен лимити има и методология, по която се изчисляват, така че този разход да е предвидим и може да се сметне в цената на полицата.

"Не приемаме да се поставят лимити на обезщетенията при смърт. Това е все едно да определиш цена на човешкия живот", коментира пред в. "Сега" вчера Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. От асоциацията смятат, че застрахователите ще се опитат да прокарат законови промени, които да върнат старото положение с по-ограничения кръг на лицата с право на обезщетения.

"Застрахователите, плашейки с висока цена на "Гражданска отговорност", ще се опитат да предложат законови промени, които да свият отново кръга на лицата, които може да получават обезщетения. Това не трябва да се допуска", заяви Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари