Застрахователите плашат с 1000 лева цена на "Гражданска отговорност"

1
Идеята за праг на обезщетенията при загинали в катастрофи изкривява справедливостта, смятат съдиите
Идеята за праг на обезщетенията при загинали в катастрофи изкривява справедливостта, смятат съдиите Снимка: БГНЕС

Цената на "Гражданска отговорност" ще скочи тройно, ако спешно не се сложи лимит върху обезщетенията, които се изплащат за "болка и страдания" на роднините на загинали при катастрофи.

При сегашния размер на застраховката от около 330 лв. това означава тя да достигне 1000 лв. За това предупредиха от Асоциацията на българските застрахователи.

Вчера те дадоха специална пресконференция, след като премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват без обществено обсъждане поправката в Кодекса за застраховане, с която се предлагат лимити за неимуществените щети при смърт на пътя, пише Мила Кисьова за вестник Сега.

Поправката бе внесена в края на миналата седмица без мотиви между първо и второ четене на други промени в застрахователния кодекс от шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова. Действието й веднага бе определено от Института за пътна безопасност и Асоциацията на пострадалите при катастрофи като лобистко, в интерес на застрахователните компании, чиито печалби падат през последните години.

От своя страна застрахователите обвиниха вчера в спекулация и произвол адвокатски кантори, които правели нелош бизнес само от този вид обезщетения. Те издирвали близки на загинали, на които плащали по 5000 лв. за пълномощно, и прибирали по-голямата част от присъдените суми.  Застрахователите не пожелаха да посочат имена, но заявиха, че всички в сектора знаят "кои са тези 9 кантори".

Според застрахователните агенции, след като през юни Върховният касационен съд излезе с решение да се разшири значително кръгът на близките, които могат да предявят искане за обезщетение при причинена смърт, делата са се увеличили двойно. Освен съпрузи, деца и родители, към тях вече се включват баби, дядовци, братя, сестри, както и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка с починалия, при това за инциденти 5 години назад. "Трябва да се спре навреме цунамито, задаващо се към българското общество в резултат на това непремерено решение на ВКС", заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. При 3600 смъртни случаи на пътя през последните пет години сметките на сектора показват, че трябва да заделят над 1 млрд. лв., за да покрият евентуалните нови разходи. 

Застрахователните компании посочиха, че към тях вече валят искове по случаи от последните пет години за компенсация на сестри, братя, баби, дядовци, чичовци и лели от порядъка на 100 000 - 150 000 лв. До момента обаче имало само три присъдени обезщетения - 50 хил. лв. на малко братче на загинало дете, 60 000 лв. на баба на загинал и по 70 хил. лв. на брат и сестра.

Тези суми са неколкократно по-високи от предложените в законопроекта лимити, които варират от 15 хил. лв. за братя и сестри до 5000 лв. за други лица, създали емоционални отношения с починалия. В законопроекта обаче се поставя и лимит от 20 000 лв. за досегашните близки с право на обезщетение - съпрузи, деца и родители, на които към момента се отсъждат средно 118 000 лв.

Застрахователите подчертават, че предложените ограничения са само за неимуществените вреди - т. нар. болка и страдания от загубата на близък при автомобилна катастрофа. Това означава, че няма да се засегнат компенсациите за издръжка на семейството, загуба на доход, разходи за лечение и пр., които били реалните щети при загубата на близък. "За разлика от други държави, в България фокусът е изместен от имуществените към неимуществените обезщетения при катастрофи. Причината е, че почти няма адвокатски кантори, които да предявяват имуществени вреди, защото те трябва да се доказват с разходни документи и изискват сериозен труд", посочи Константин Велев, изп. директор на "Армеец".  Според него съдиите признавали без никакви документи, само с устни твърдения вредите за болки и страдания.

От застрахователния бранш твърдят, че ако бъдат гласувани предложените лимити, те ще действат временно до създаването на методика за начина, по който се определят и доказват обезщетенията при пътнотранспортни произшествия. Това обаче по никакъв начин не личи от предложените законови текстове. В тях се казва, че трябва да се приеме наредба с методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице. Докато при смърт методиката ще посочва само как се определят имуществените вреди.

До 6 месеца от влизане в сила на поправките Гаранционният фонд трябва да е готов с методиката за определяне на обезщетенията. От Института за пътна безопасност се опасяват, че ще се повтори случаят с дългоочакваната методиката за бонус-малус. Преди три години нейното въвеждане бе вкарано като задължение в Кодекса за застраховане, а още я няма.

РАЗЯСНЕНИЕ

Съдии обаче оспориха твърденията на застрахователите и уточниха, че разширеният обхват от близки с право на обезщетения ще се прилага само по изключение и няма да е масов случай. Освен това идеята за праг на обезщетенията при загинали в катастрофи изкривява справедливостта, смятат магистратите.

Ключово в тълкувателното решение на ВКС е изричното изискване за изключение, както и връзката да е трайна и дълбока. Това е коментарът на съдии с дългогодишен опит при разглеждането на застрахователни дела пред специализирания правен сайт lex.bg. Това означава, че на практика по-далечните роднини ще получават обезщетение в много редки случаи - когато жертвата на катастрофа няма друго семейство освен брат, при когото е живял. Или за дете, отгледано от леля си и чичо си, тъй като е останало без родители. Т.е. няма да се получава натрупване на множество обезщетения и на застрахователите няма да се налага да плащат първо на съпруг и деца, а след това на братя и сестри и баби и дядовци, посочват съдии

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари