Защо руснаците не искат да се ваксинират?

0
От ваксинацията се страхуват дори и хора, които същевременно се страхуват от Ковид-19, казва Константин Волков
От ваксинацията се страхуват дори и хора, които същевременно се страхуват от Ковид-19, казва Константин Волков Снимка: Getty images

Русия първа започна да имунизира населението си срещу Ковид-19. Година по-късно обаче са ваксинирани едва около 32% от руснаците

Защо се страхуват от ваксината, пита Дойче Веле

На 28 октомври в Москва влиза в сила особено строг локдаун - до 7 ноември в руската столица ще бъдат отворени само аптеките и магазините за хранителни продукти. Достъп до музеите и театрите ще имат само ваксинираните и тези, които наскоро са преболедували.

Властите предприеха тези мерки, тъй като страната бележи нови мрачни рекорди на заболеваемостта и смъртността от Ковид-19, а ваксинационното темпо е твърде бавно. Но какво може да накара руснаците да се ваксинират? И дали в това отношение локдаунът ще помогне?

Към 20 октомври в Русия са били ваксинирани едва 32% от хората - а това е твърде нисък показател. При това ваксинационната кампания в страната започна преди една година. Сега властите се надяват да предотвратят надигащата се нова вълна чрез задължително имунизиране и локдаун. На редица места масовите събирания вече могат да бъдат посещавани само от ваксинирани и наскоро преболедували.

Самите руснаци са напълно разединени - 47 процента са "за" задължителната ваксинация, същото толкова са "против". При това 60 на сто смятат, че за борбата срещу коронавируса е нужна масова ваксинация и само 23 на сто не мислят, че тя е необходима.

Недоверие към властите, недоверие към ваксината

До началото на лятото противниците на ваксинациите в Русия бяха около 60 процента, готовите да се имунизират - 30 на сто, по данни на център "Левада". През лятото скептиците намаляха, но не много. В края на август, по данни на социолозите, 52 процента от руснаците са били против ваксинациите. След въвеждането на двуседмичен режим с QR-код в Москва за кафенетата и ресторантите, интересът към имунизациите се повиши, но след това отново спадна.

Допитванията на център "Левада" показват, че катастрофално ниското темпо на ваксиниране произтича от страха от имунизации на фона на недоверието към властите. Дейността на правителството например се натъква на неодобрението на почти половината анкетирани.

"Виждаме, че сред тези, които се отнасят негативно към властта, процентът на готовите да се ваксинират е много по-малък", казва директорът на "Левада" Константин Волков. "Тези, които не вярват на управляващите, отхвърлят всички нейни инициативи, независимо дали става дума за ваксинация, електронно гласуване, или инсталиране на камери. От ваксинацията се страхуват дори и хора, които същевременно се страхуват от Ковид-19", допълва Волков.

Интензивно отделение в московска болница

Нужни са разяснения, а не забрани

В момента около половината население на Русия така или иначе поддържа усилията на властите в борбата срещу коронавируса, сочат данните на изследователския холдинг "Ромир". "Обществото е поляризирано, а противниците на имунизациите се ужесточават все повече. Затова в интернет е пълно с контрааргументи, реч на омразата и фалшиви информации", казва президентът на "Ромир" Андрей Милехин.

Според него, реакцията на властите е неадекватна. Той смята, че забраните и ограниченията не са правилният път. "На всичко това трябва да бъде противопоставена ясна, аргументирана, експертна позиция", препоръчва Милехин. Той подчертава също така, че хората, които взимат решения, трябва да разберат, че обществото е сложно структурирано и на всяка отделна обществена група трябва да бъдат представени аргументи, които да могат да я убедят.

Локдаунът ще ускори ли ваксинацията?

Напоследък е регистриран ръст в интереса към ваксинациите - от 18-и октомври насам ежедневно се имунизират по над половин милион души. Денис Волков от "Левада" смята, че роля за това са изиграли заплахите от налагане на локдаун и увеличаването на ограниченията за неваксинираните.

"От изследванията си виждаме, че голяма част от тези, които не бяха готови да се ваксинират, са чакали момента, в който ще ги принудят да го направят. Но този вид мерки дават ефект само ако са последователни и продължителни. А при нас не е така", пояснява социологът. Той смята, че в Европа именно продължителният и строг локдаун е накарал голяма част от хората да се ваксинират.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари