Проф. Кантарджиев: Наслаждавайте се на хубавото време, но се гответе и за есента

0
Тогава се задава нещо не толкова хубаво, предупреждава професор Кантарджиев
Тогава се задава нещо не толкова хубаво, предупреждава професор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев коментира пандемичната обстановка в България пред Флагман

Проф. Кантарджиев, в разгара на летния сезон сме. По Черноморието пристигат руски туристи, където в момента има бум на Делта варианта. Какви са прогнозите ви за ситуацията по време на и след лятото в този контекст?

Моля ви, за прогнози се обръщайте към г-н Стойчо Кацаров, който в момента използва капацитета на много хора от миналото, които са давали акъли за епидемията от морбили и прочее. Той може да ви каже всичко. Аз това, което мога да кажа, е какво съм направил. На 21 май написах проектозаповед до г-н министъра за това как да се осъществи лабораторния контрол на влизащите в страната от страни, където има много разпространение на Делта варианта. Един месец по-късно, обсъждайки и анализирайки с новия си екип, г-н Кацаров издаде нещо подобно, но не знам доколко се спазва.

Казвам обаче три неща: Сега времето е хубаво, наслаждавайте му се, празнувайте, радвайте се и почивайте, но и се гответе. Защото есента се задава нещо, което няма да е много хубаво. С ден и час за прогноза кога точно ще бъде това не се ангажирам, защото в момента нямам възможността да ползвам капацитета на Националния център по заразни и паразитни болести. Него сега го ползват други.

Казвате, че всички трябва да се ваксинират. Какво се случва с Делта варианта, ваксините покриват ли го и ефективни ли са?

Преди 3 седмици излезе публикация в The Lancet, която показа, че иРНК ваксините на пазара в момента покриват Делта варианта достатъчно добре. Седмица след това излезе информация за AstraZeneca. Оказа се, че и тя покрива варианта. Въпреки многото случаи във Великобритания, където този щам първо се разпространи силно в Европа, се повиши броя на случаите, но не и този на хоспитализациите и този на смъртните случаи.

Четирите ваксини в България покриват Делта варианта. Не така обаче биха успели да покрият някои бъдещ вариант.

А относно имунитета от ваксините и този придобит чрез преболедуване?

Много е важно да се знае. Две ваксини имаш ли – имунитета е с години, ако не до живот. Прекарал ли си вируса, но не много тежко – не на командно дишане и не на кислород – имунитетът също е много силен и трае с години. Не така стоят нещата обаче с преминалите тежко през инфекцията. Техният организъм не е успял да изработи такъв отговор против вируса, че да придобие необходимия имунитет. Тогава, в зависимост от това дали имаш антитела и клетъчен имунитет, дали е необходимо да се направи ваксина. Същото е и с преболедувалите леко, които трябва да са абсолютно сигурни, че са го преминали. Това става с PCR тест, а не „Абе, нещо ме болеше главата сутрин по 8 март, най-вероятно съм го изкарал на крак“.

А относно третата доза, за която се заговори наскоро?

Фирмите производители сега натискат за това. Обществото трябва да е малко резистентно на такива твърдения. Сега от Pfizer казват, че като турим третата ваксина и – имунитет да искаш. Да, така е. Пише го във всеки учебник по имунология много от отдавна. Само че няма смисъл от това на този етап. Виждате, специалистите от Атланта, Джорджия в САЩ са много въздържани към тази идея за третата доза. Иначе икономическия аспект е ясен. Всяка фирма може да каже „Дайте да ползваме нашата ваксина на 6 месеца. Даже по-добре на три месеца“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари