Защо Путин иска Ердоган да е на власт?

0
В сегашната изолация на Кремъл Турция е "прозорец към света" за Москва
В сегашната изолация на Кремъл Турция е "прозорец към света" за Москва Снимка: EPA/БГНЕС

В сегашната изолация на Кремъл Турция е "прозорец към света" за Москва. Общите интереси не прикриват и някои съперничества, но е повече от ясно, че Путин е силно заинтересован от това Ердоган да остане на власт

Агресивната война на Русия в Украйна изолира правителството в Москва много бързо – особено в кръга на развитите западни държави. На руския президент Владимир Путин не са му останали много партньори с тежест. Един от онези, с които Москва все още поддържа добри отношения, е Турция. Путин и неговият колега Реджеп Тайип Ердоган имат близък приятелски контакт от години, отбелязва Дойче Веле.

Ердоган умело използва началото на войната в Украйна, за да разшири влиянието си: Когато почти не останаха отворени дипломатически канали към Русия, Анкара се предложи за посредник между Москва и Киев и до ден днешен остава основният играч, с когото и двете страни разговарят. В Турция се проведоха срещи на високо равнище между украинци и руснаци: На 10 март 2022 г. министрите на външните работи на Украйна, Русия и Турция се срещнаха в Анталия. След по-малко от две седмици делегациите преговаряха в Истанбул. Споразумението за зърното, което позволява износа на украинска пшеница през Черно море, беше договорено през юли с посредничеството на ООН и Турция и подписано в Истанбул.

"За Русия Турция е прозорец към света”

Войната в Украйна допринесе за сближаването на турския и руския лидер, потвърждава експертът по външна политика и енергетика Айдън Сезер. "За Русия Турция е като прозорец към света. Отношенията с Анкара са много важни и ценни за Кремъл." И за да остане така, ръководството в Москва би искало сегашното управление в Анкара да бъде утвърдено и на изборите на 18 юни. „Русия има интерес от това в Турция да управлява лидер като Ердоган”, казва Сезер.

Поради това напоследък Москва на няколко пъти се опита да подкрепи действащото турско правителство. Например руската държавна компания "Газпром" разсрочи дълговете на Турция от покупката на газ. Русия не прави това "просто така", а от собствен интерес, казва пред ДВ почетен турски дипломат, пожелал да остане анонимен. През октомври Путин предложи Турция да бъде превърната в т.нар. енергиен център. Това би означавало, че руският газ ще се доставя на европейските потребители през Турция - ситуация, от която печелят и двамата президенти.

Ердоган и Путин се нуждаят един от друг

Политическата и икономическа подкрепа от страна на Русия стана още по-важна за оцеляването на управляващата партия в Турция заради трудностите, които изпитва в отношенията си с ЕС и САЩ, подчертава експертът по международни отношения Ханде Орхон Йоздаг в интервю за ДВ. От няколко години между Турция и Запада има разногласия и напрежение. Влошават се както турско-европейските, така и турско-американските отношения.

"Войната в Украйна даде възможност на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) да задълбочи икономическите си връзки с Русия, като не участва в санкциите на САЩ и ЕС." Според експерта Йоздаг Путин е дал на Ердоган две важни неща: "политическа популярност чрез споразумението за зърното и икономическа подкрепа, свързана с газа". Точно от това се нуждае ПСР преди изборите, тъй като популярността ѝ сред избирателите намалява.

Демократичната опозиция е нежелана

В никакъв случай не е предрешено, че политическите условия в Турция ще останат такива, каквито са. Ердоган иска да запази поста си на президент. Проучванията обаче не предричат лесна победа - опозицията може действително да спечели и да смени ръководството на страната след повече от 20 години.

От друга страна, в Русия правителството на Ердоган има добър имидж, казва турският политолог Юмит Назми Хазир, който проучва и общественото мнение в Москва. "Путин и Ердоган имат отношения от двадесет години. Двете страни се познават и могат да общуват директно."

Бежански лагер в Идлиб. Повечето хора в Сирия гледат на Русия като на защитник.

Ако опозицията спечели изборите в Турция, това няма да отговаря на руските интереси, тъй като новото правителство вероятно ще бъде по-демократично, предполага той: "Тогава способността на Русия да направлява Турция ще отслабне. На Москва ще се наложи да разговаря с различни актьори."

Съперничество между Москва и Анкара за Сирия

Съществува обаче и потенциал за конфликти и разногласия между Москва и Анкара. Например и двете страни участват във войната в Сирия със свои войници и подкрепят вражески групировки. Русия традиционно е най-важният съюзник на сирийския режим, а Турция подкрепя части от сирийската опозиция – например Свободната сирийска армия, като същевременно предприема военни действия срещу кюрдите в Северна Сирия.

Въпреки това има признаци, че двете страни могат да постигнат разбирателство. След години на остра реторика по отношение на сирийския лидер Башар Асад, Ердоган смекчи тона си. Турция обяви, че скоро ще проведе мирни преговори със Сирия, на които ще присъства и Русия. "Първо тримата ни външни министри ще седнат заедно, а след това ние, тримата лидери", се казва в съобщението от 5 януари.

Много наблюдатели обаче са скептични по отношение на сближаването между Русия и Турция. Анкара се намесва в сферата на влияние на Москва, казва Хазир. Експертът по Източна Европа Заур Гасимов от университета в Бон допълва, че Ердоган е започнал "да води много по-активна политика в постсъветското пространство и Близкия изток". За Русия не е лесно да се примири с това. "Кремъл не смята Турция за свой съюзник. В Сирия, в армено-азербайджанския конфликт и в Либия Кремъл има абсолютно различни цели от Турция. Кремъл смята Турция по-скоро за съперничещ партньор."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари