Защо операта фалира?

0
Вежди Рашидов вдигна мерника на Музикалния театър
Вежди Рашидов вдигна мерника на Музикалния театър

Разгромяващ одит на Музикалния театър /ДМБЦ/от Министерство на културата разтресе сериозно позицията на директора му Марио Николов. Говори се, че министър Вежди Рашидов му е вдигнал мерника заради лошия мениджмънт.

След множество сигнали от трупата, че театърът се води към дъното с полупразни салони, финансови загуби и закъсняващи заплати, инспекторатът на културното ведомство извърши проверка.

Одитът потвърди слуховете, че Николов управлява Оперетата като бащиния - той е бил режисьор на повечето от премиерните спектакли, решавал еднолично репертоара без да събира художествения съвет, давал ролите на свои приближени и го докарал на минус половин милион лева. Като цяло средният брой на зрителите за едно представление е бил от около 400 човека при капацитет 800 на зрителна зала на ДМБЦ.

Печелившите представления, като мюзикъла "Чикаго", който пълнеше салона, били свалени от афиша, когато той поел ръководството на Музикалния преди две години.

За да не бие на око, че салонът е почти празен, се въвела масовата практика да се раздават безплатни покани, което обаче се калкулира в загуби за театъра. За капак Николов похарчил повече за постановки, отколкото приходи от тях си докарал, доказва одитът за периода от 1 януари 2014 до 31март 2015 г. "Шест от премиерните заглавия са донесли общ приход от 107 938 лв., а разходите за тях са 182 321 лв. Разликата между приходите и разходите е 74 383", пише в одита на министерството. "Проверката установи, че директорът Марио Николов е допуснал преразход на бюджетни средства за изплащане на заплати и възнаграждения, граждански договори и свързаните с тях осигуровки за работодателя. По тези показатели отчетеният преразход на бюджетни средства за 2014 г. общо възлиза на 574 305 лв.", е заключението на проверяващите.

Според инспектората на министерството оперетният жанр позволява привличането на повече публика, тъй като говори на по-достъпен за широката публика музикален език, което обаче в Музикалния театър в столицата не се е случило. Програмната и маркетинговата политика на института е слаба, е заключението на проверяващите. Сравнението по брой зрители с извънстолични музикални театри и опери също не е в полза на подопечния на Марио Николов културен институт - общият брой зрители на управлявания от него Държавен музикален и балетен център за 2014 г. е 62 621, а на премиерните заглавия - 34 699. В същото време през 2014 г. броят зрители на Театрално-музикален продуцентски център - Варна е 76 969, на Държавна опера – Русе е 69 371 зрители, а Софийска опера и балет е 123 376З. Приходите на Музикалния театър в София са 607 605 лв., отчита одитът.

Тези данни показват, че при едни и същи показатели като брой спектакли Държавният музикален и балетен център губи публика, въпреки, че през изминалия сезон е имало 14 премиерни заглавия. "Очевидно е, че мениджмънтът, маркетингът и връзките с обществеността на института не работят на необходимото ниво, за да привличат нови аудитории и запазват вече съществуващите зрители". Посочва се още, че голяма част от заглавията в репертоара са поставени от него, което пък означава, че той се е занимавал повече с творческа, отколкото с управленска дейност. "Анализът на творческата заетост на щатния персонал показа дисбаланс между заетост и заплащане. В същото време се наемат солисти, диригенти, хореографи за  премиерните постановки. Държавният музикален и балетен център – София не е осъществил турнета в чужбина през проверявания период. Като цяло дейността по представяне на ДМБЦ – София в страната е недостатъчна в контекста на статута му на държавен културен институт с национално значение", е разгромяващата констатация в доклада, с който директорът не е съгласен и има намерение да обжалва.

Докато инспекторите пък писали одита за печалното състояние на Оперетата, директорът й Марио Николов поставял спектакъл като гост-режисьор в Констанца, Румъния, докато в България се води в отпуск по болест заради проблеми с крака.

Появил се на 13 юни, куцукайки, за да покаже, че е болен, разказаха от трупата, а на следващия ден отново заминал. Премиерата на "Една нощ във Венеция" в Театъра за опера и балет "Олег Дановски" е обявена за днес, 20 юни, докогато трае и болничният на културтрегера.

 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари