Защо оковаха Десислава Иванчева с вериги?

0
Това е жестоко, безчовечно отношение, което нито законът, нито моралът, нито здравият човешки разум трябва да допуска
Това е жестоко, безчовечно отношение, което нито законът, нито моралът, нито здравият човешки разум трябва да допуска Видео: NOVA

Тя бе преместена от ареста в болница с белезници на ръцете и на краката.

Вълна от реакции след видеото, което показа как местят бившия кмет на „МладостДесислава Иванчева от ареста в болница с белезници на ръцете и на краката. Адвокатът й Марин Марковски смята, че оковаването е незаконно. Властите обаче са категорични, че конвоирането е извършено по правилата.

„Това е жестоко, безчовечно отношение, което нито законът, нито моралът, нито здравият човешки разум трябва да допуска”, заяви Марковски.

Според него причината да бъде окована с вериги е вътрешнонормативен акт, издаден от началника на охраната, който противоречал на закона.

„Инструкцията е незаконна и Министерството на правосъдието трябва да вземе мерки и да я отмени веднага. Има категорично забрана така да бъдат третирани тези хора”, на мнение е Марин Марковски.

От Правосъдното министерство обаче категорично заявиха, че от 2013 година има единен режим за всички задържани. Според прокуратурата това е рутинна практика при определен тип дела.

„Ако някой не само нарани надзирател, не само избяга, но се и самонарани, което също е проблем за охраната, проблемът ще е за едни хора, които изхранват семейства с 600 лв. заплата. Обвиненията по този случай са за престъпление, за което се предвижда наказание от 10 до 30 години лишаване от свобода. Това наказание е с размерите на наказание за убийство”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Бившата кметица на „Младост” вече е завела дело в Страсбург за лошите условия в затворите, но сега щяла да прибави и още една жалба - за оковаването й във вериги.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари