Защо не трябва да мием зъбите си след хранене?

2
Много от популярните навици за хигиена всъщност са вредни
Много от популярните навици за хигиена всъщност са вредни

Знаете ли, че много от широко разпространените методи за миене на зъби са неправилни и всъщност могат да навредят на зъбите и венците.

Устната хигиена е важна, защото се отразява на цялостното здраве на организма и помага да се чувствате добре.

Вижте какви съвети дават експертите за ефективно почистване и дълготрайна грижа за зъбите.

1. Използвайте кръгови движения 
Интензивното хоризонтално търкане е често срещан, но погрешен подход. Четките са направени от изкуствен материал, който има груба структура в сравнение с венците и дентина. Докато главата на четката се движи бързо напред и назад по зъбните редици, нейните власинки могат да наранят зъбите и венците. Вместо това използвайте кръгови движения, наподобяващи масаж над всеки зъб.

2. Изберете мека четка и я сменяйте често
Не е препоръчителна употребата на четки с голяма или умерена твърдост. Четките са направени от изкуствен материал, който може да нарани зъбния емайл. Използвайте по-меки разновидности, които също успешно почистват зъбите. Не вземайте твърде дълга четка, а изберете по-малък размер, за да я навигирате лесно.

Сменяйте четките на всеки 1-2 месеца. След време те не само губят формата и ефективността си, но се втвърдяват. При употреба горният покривен слой на власинките се изтърква и те стават по-груби и дразнещи за емайла. Купувайте комплекти с повече четки, за да ви е удобно да ги сменяте често.

3. Не мийте веднага след хранене
По-добре изчакайте 30-45 минути, ако сте консумирали продукти с по-високо киселинно или захарно съдържание. В противен случай с търкането им върху зъбите рискувате да свалите и частици от емайла. Такива продукти включват плодовете като ябълки и портокали, както и газирани напитки и сладки изделия.

4. Почистете езика и вътрешната част на зъбите
Вътрешната страна на долните зъби е едно от най-често пренебрегваните места при почистване. Обърнете четката вертикално и внимателно изтъркайте, движейки от долу нагоре. Не пропускайте да изчеткате и езика, за да отстраните бактериите и да предотвратите лошия дъх.

5. Мийте под ъгъл и не прекалено често
Достатъчно е да почиствате зъбите два пъти на ден, като се стремите да поддържате ъгъл от 45 градуса. Добре е вечер да използвате конец за зъби, защото четката не може да отстрани всичката плака, натрупана в тясното пространство между зъбите.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари