8 начина да спрем развалянето на зъбите

0
Не оставяйте четката си в тоалетната, фекалните бактерии може да се окажат в нея
Не оставяйте четката си в тоалетната, фекалните бактерии може да се окажат в нея

Зъбите, както и всяка друга част от тялото, изискват внимание и грижа.

Ако не обичате да посещавате зъболекаря, може да се опитате да предотвратите развалянето на зъбите си. Лекарите съветват съчетаването на отлична хигиена с някои прости промени в диетата, предава Brightside.

Ето един списък на лесни трикове, които можете да направите сами, за да предотвратите разлагането на зъбите и образуването на кариеси.

1. Променете хранителните си навици.

Промяната на хранителните навици и преминаването към здравословна диета винаги помага да стимулирате здравето си.

Проучване, публикувано в The British Medical Journal, доказва, че промяната в хранителния режим действително може да предотврати развалянето на зъбите.

Вече знаем, че консумацията на продукти, богати на захар, води до разпадане на зъбите и че фитиновата киселина може да блокира усвояването на калций. Ако промените хранителните си навици обаче, никога няма да се изправите пред такива проблеми.

Нужно е да приемате повече калций. Това е основният компонент на вашите кости и зъби. Яжте млечни продукти всеки ден (мляко, кисело мляко, заквасена сметана и сирене).

Пийте неподсладени напитки. Избягвайте да пиете сода, сокове и газирани напитки. Можете да опитате проста вода, плодово-сушени плодове и неподсладен чай.

Водата има отлично влияние върху тялото ви, включително повишена хидратация и по-голям поток от слюнка.

2. Дъвчете дъвка без захар.

Дъвченето на дъвка без захар ще ви помогне да предотвратите разлагането на зъбите. Тези дъвки съдържат компонент, наречен ксилитол, който е естествен подсладител. За разлика от храната, ксилитолът не води до растежа на бактериите в устата ви. Освен това, когато дъвчете, устата ви се пълни със слюнка, която естествено може да измие остатъците от храна.

3. Почиствайте и променяйте редовно четката за зъби.

Малко хора знаят колко е важно да изберат правилната четка за зъби.

Винаги избирайте малка или средна четка. Уверете се, че космите й могат да достигнат до всички места по зъбите ви, където храната остава след приемане на храна.

Не използвайте капачки за четката за зъби, защото те могат да приютят микроорганизми и бактерии. Вместо това просто изплакнете четката с вода след всяка употреба и я оставете да изсъхне.

Не оставяйте четката си в тоалетната, тъй като фекалните бактерии могат да се окажат в нея.

Сменяйте четката си редовно, защото качеството й се влошава с времето. В резултат на това не почиствате зъбите така, както, когато четката е нова.

4. Полагайте основни дентални грижи.

Според Международната асоциация по дентална медицина почти 42% от възрастните използват само четка за зъби при грижата за устата. Понякога не осъзнаваме, че нашата грижа за зъбите не е правилна или изисква промени. Ако искате да предпазите зъбите си от ранно гниене, включете следните стъпки в рутинната процедура за дентална помощ сутрин и вечер:

- Почистете зъбите си за 2 минути поне два пъти на ден.

- Опитайте се да изгладите всички повърхности на зъбите си, като достигнете до най-отдалечените ъгли.

- Ползвайте конци за почистване. Старайте се да извадите останалата храна и да премахнете бактериите.

- Използвайте вода за уста. Всяка вода за уста има антибактериален ефект и ви помага да се отървете от останалите микроби в устата си. Не изплаквайте устата си с вода - ефектът ще продължи по-дълго.

5. Посещавайте зъболекаря си за редовни почиствания.

Знаем, че редовните посещения на зъболекаря не са най-приятната процедура, но винаги е по-добре да се предотврати проблем, отколкото да се лекува. Независимо от това, колко добре четкате зъбите си, винаги ще има труднодостъпни области.

Зъболекарят ще почисти близо до линията на венците на гърба и предната част на зъбите ви, за да премахне всякакви плаки и зъбен камък. Редовното почистване е много важна стъпка в борбата с кариесите. Трябва да правите това поне веднъж или два пъти годишно.

6. Приемайте добавки и витамини.

Ясно е, че трябва да махнете бонбоните от менюто си, но има още едно нещо, което можете да направите, за да помогнете на вашата слюнка да се бори със зъбната плака. Витамините са от съществено значение за установяване на доброто здраве на вашите зъби.

За да се насърчи слюнкоотделянето, трябва да консумирате много храни, богати на фибри, като плодове, ядки и зеленчуци. Най-добрите са ябълките, бананите, брюкселското зеле и грахът.

Яжте пълнозърнести храни. Те съдържат много витамин В и желязо. В допълнение, пълнозърнестите храни съдържат магнезий, минерал, който помага да абсорбира калций и подсилва зъбите ви.

Яжте морски дарове по-често, ако искате да получите повече витамин D от вашата храна. Сьомга, яйца, консервирана риба тон и сардини са чудесен източник на витамин D.

7. Консумирайте кокосово масло.

Можете да използвате кокосово масло, за да предпазите зъбите си от разпад. Маслото извлича бактериите от зъбите ви и ги лекува. Просто задръжте една супена лъжица кокосово масло в устата си в продължение на 20 минути, докато слюнката и маслото се добият млечен бял цвят. Не го поглъщайте. 

Този метод работи два пъти по-ефективно, ако се комбинира с четкане и почистване с конец. 

8. Направете своя собствена реминерализираща паста за зъби.

Тази проста рецепта за пасти за зъби изисква само няколко естествени съставки, които можете да закупите във всеки магазин.Така може да сте сигурни, че всички компоненти са естествени и няма да навредят на вашето здраве. Ще ви трябва следните съставки, за да направите пастата за зъби:

4 супени лъжици калций на прах
1 супена лъжица стевия
1 супена лъжица морска сол
2 супени лъжици сода за хляб
1/4 чаша кокосово масло

Смесете всички съставки, докато получите паста. Тя трябва да е без бучки. Използвайте го като заместител на вашата редовна паста за зъби.

Запомнете: Не използвайте тази паста за зъби повече от 30 последователни дни поради абразивната структура и отсъствието на флуорид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари