Защо Христо Иванов не беше на изслушванията на Иван Гешев

0
Въпросът беше повдигнат от представители на "Има такъв народ"
Въпросът беше повдигнат от представители на "Има такъв народ"

Главният прокурор Иван Гешев дойде в правната комисия на парламента два пъти, а Христо Иванов, не беше там, за да му зададе въпрос. Защо?

Въпросът беше повдигнат от представители на "Има такъв народ" (ИТН) с аргумента, че съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) е може би най-известният критик на главния прокурор измежду всички политици, а е пропуснал и двете появи на Гешев, макар че формално не членува в комисията.

Сюжетът само усили напрежението между двете формации, което набра скорост веднага след изборите на 11 юли. Реакциите бяха силни и в социалните мрежи, пише Свободна Европа.

Запитан от Свободна Европа за това как ще обясни отсъствието си, Христо Иванов посочи два основни аргумента - че ДБ не е лидерски проект и че едно парламентарно изслушване на главен прокурор не би следвало да е събитие, а да е нещо рутинно.

ИТН, ДБ, Гешев - историята стъпка по стъпка

В сряда, когато Иван Гешев се появи за втори път пред депутати, там отиде и председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Той влезе в спор с обвинител №1. Веднага след това от заключения си профил в Туитър Йорданов попита защо съпредседаtелят на ДБ Христо Иванов отново не е присъствал на изслушването, както и предишната седмица.

В сряда главният прокурор представи пред депутатите от правната комисия доклада за дейността на Бюрото за защита на свидетели, което е под негово ръководство.

Първоначално от прокуратурата твърдяха, че на заседанието на комисията няма да присъства Гешев, а документът ще бъде представен от негова заместничка. В последния момент (малко преди 14.30 ч, когато беше началният час на заседанието), се появи самият шеф на държавното обвинение.

След средата на изслушването в залата на правната комисия влезе Тошко Йорданов и отправи въпроси към Гешев. Питанията му бяха свързани с влизането на прокуратурата в президентството миналата година, което стана един от поводите за многохилядни протести с искането на оставката на правителството и главния прокурор.

Йорданов пита Гешев и за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и се поинтересува защо обвинението не е установило жената, която ги е направила. Тази жена е известна в обществото като "Мата Хари".

Паралелно с появата на Йорданов друг депутат от ИТН – Станислав Балабанов, попита от профила си във Фейсбук защо съпредседателят на ДБ Христо Иванов не присъства на заседанието, когато там е Иван Гешев.

Малко по-късно Йорданов продължи тази линия в Туитър:

"Както каза моят колега Станислав Балабанов: Второ изслушване на Гешев - втора липса на Христо Иванов! А нали му беше най-върлия противник? Или?".

Ето защо потърсихме с тези въпроси Христо Иванов. Той каза пред Свободна Европа, че не е член на правната комисия, както и на нито една друга комисия. И аргументира отсъствието си така:

"Демократична България" не е лидерски проект, нашата цел е всички народни представители от нашата група, в зависимост от сферата си на специализация, да имат поле за изява".

Иванов допълни, че той самият има достатъчно административни задължения покрай групата на „Демократична България“, която оглавява.

Такъв подход преди години бяха възприели и ДСБ, които сега са част от "Демократична България".

В 39-то и 40-то Народно събрание бившият лидер на партията Иван Костов се изказваше само в пленарна зала и не членуваше в парламентарни комисии, които бяха разпределени между депутатите на ДСБ.

Практика в Народното събрание е, че партийните лидери не участват в разпределението на местата в комисиите. Тази линия на поведение се възприема от почти всички партии: СДС, ДСБ, БСП, ДПС и ГЕРБ, макар че в момента Мустафа Карадайъ (ДПС) е член на комисии.

Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше депутат, той също не вземаше участие в специализираните комисии. Това са правили и Ахмед Доган, а сега и Корнелия Нинова. Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък изобщо не влезе в парламента. От мястото си в НС се отказа и Борисов.

Присъствието на главния прокурор в парламента трябва да бъде рутина

Христо Иванов

Всеки народен представител обаче може да присъства на всяка от специализираните комисии в парламента и да взема думата, както постъпи и Тошко Йорданов, който дойде в правната комисия в сряда само за да се изкаже. Той дори не седна на работната маса на комисията.

Ето защо попитахме Иванов защо не е постъпил като него.

"Целта на ДБ е присъствието на главния прокурор на изслушвания в парламента да не е събитие. Присъствието на главния прокурор трябва да бъде рутина", каза Иванов.

"Ограничаване на главния прокурор"

Иванов допълни, че депутатите, които са членове на правната комисия, имат да свършат и работа по същество за ограничаване влиянието на главния прокурор:

"Има време, има и конкретни текстове, които правната комисия трябва да приеме, за да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. В предишния мандат правната комисия отново беше под ръководството на ИТН, както е и сега. И в миналия мандат поради процедурно забавяне не се случи закриването на спецсъда", каза Иванов.

Той допълни, че и сега мнозинството в парламента твърди, че иска закриването на специализираното правосъдие, но правната комисия така и не предприема тези стъки.

"Надявам се под ръководството на "Има такъв народ" и в този мандат на парламента да не се случат подобни процедурни спънки", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари