Зарибиха езерото "Сребърна" с 20 000 шаранчета

1
Очакванията на експертите са за ефективно размножаване и увеличаване числеността на дивия шаран
Очакванията на експертите са за ефективно размножаване и увеличаване числеността на дивия шаран Снимка: РИОСВ - Русе

Очакванията на експертите са за ефективно размножаване и увеличаване числеността на дивия шаран, както и за подобряване на хранителната база на водолюбивите птици в защитената местност

Трето поред зарибяване с местен вид риба е осъществено вчера на територията на Поддържан резерватСребърна“. Над 20 хиляди бройки от вида див шаран са освободени във водните площи в района на понтонния пристан.

Зарибяването на езерото Сребърна е част от дейността „Проучване на хранителната база на голям воден бик“, на изпълнявания проект от РИОСВ - Русе, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”.

Видът и количествата на рибния материал, отгледан при изкуствени условия, предварително са консултирани с учени от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Дейността е част и от изпълнението на мерките, заложени в Плановете за действие за опазване на големия воден бик (Botaurus stellaris) и малкия корморан (Phalacrocorax pygmeus Pallas, 1773) в България за периода 2014-2023 г. Очакванията на експертите са за ефективно размножаване и увеличаване числеността на дивия шаран, както и за подобряване на хранителната база на водолюбивите птици в защитената местност.

По проект „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР „Сребърна” са предвидени общо 4 зарибявания, като последното ще бъде през 2023 г.

*Дивият шаран (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) принадлежи към Разред Шараноподобни, Семейство Шаранови. В България е критично застрашен вид.

В миналото е бил разпространен във всички сладководни и бракични водоеми на България – реки, блата и езера на Дунавския, Беломорския и Черноморския басейн. Видът е включен в Червената книга на България (1985). Единственото му потвърдено находище е в границите на природна забележителност „Дуранкулашко езеро“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    123
    Аз не видях нито едно "диво" шаранче в тази щайга. Всичките са огледални. Един дрон с топло чувствителна камера за 20 хил. лева и ще приключа всичките браковци за една година, с нула бюджет за коли, гориво, поддръжка и т.н. и нито един див селски брако няма да успее да остане незабелязан. Ще ги пръсна.
  • 3
    1
    Бръшленец
    Сега остава да се опази рибата от дивите селяндури в района!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари