Нови платформи за пеликаните са изградени в резервата „Сребърна“

0
Една от тях е комбинирана – между платформа и понтон, а другите две са само понтонни
Една от тях е комбинирана – между платформа и понтон, а другите две са само понтонни Снимка: РИОСВ - Русе

По проект на РИОСВ - Русе, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”, са изработени 3 нови платформи във водните площи на поддържан резерват „Сребърна“.

Една от тях е комбинирана – между платформа и понтон, а другите две са само понтонни. Изработката на новите платформи е част от поддържащите дейности в колонията на къдроглавия пеликан, обясниха от екоинспекцията в крайдунавски град.

По проекта са заложени общо 5 платформи за гнездене на пеликаните. През следващата година се предвижда поставянето на още два понтона, върху всеки от които ще бъде монтирана по една дървена платформа тип шейна.

Предвижда се на определено ново място в тръстиковия масив да бъде извършено окосяване на тръстика и осигуряване на площи за гнездене. Мястото ще бъде определено след наблюдение на гнездовите навици на птиците.

Използването на понтонни и комбинирани платформи дава възможност за монтаж и демонтаж при необходимост, както и за преместването им, като осигурява надеждна защита на птиците от набези на дребни хищници.

Фирмата изпълнител на дейностите се ангажира с гаранционна поддръжка на платформите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари