Заради сушата в Европа се появиха "камъните на глада"

1
Те носят послания за минали природни бедствия, причинени от недостиг на вода и свързаните с тях злини
Те носят послания за минали природни бедствия, причинени от недостиг на вода и свързаните с тях злини Снимка: © Ondrej Hajek

Те носят послания за минали природни бедствия, причинени от недостиг на вода и свързаните с тях злини

Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в много европейски страни, а в плитките реки се показаха предупредителни знаци, оставени от нашите предци, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

Това са така наречените "камъни на глада", които се виждат само по време на голяма суша и носят послания за минали природни бедствия, причинени от недостиг на вода и свързаните с тях злини.

Някои от тях са оставени само преди няколко десетилетия, а други са на няколкостотин години.

Най-старият надпис върху "камък на глада", открит на река Елба, датира от 1616 г. и гласи: "Ако ме видиш, ридай". Това вероятно е един от най-известните такива камъни, тъй като на него са изсечени няколко дати на тежки суши.

Екип от чешки археолози в проучване от 2013 г. установява, че на "камъните на глада" са споменати годините 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 и 1893. "Животът ще разцъфне, когато този камък изчезне", може да се прочете на един от тях.

"Който вече ме е видял, е ридал. Онези, които ме видят сега, ще ридаят", предвещава друг надпис. А ето и още едно послание от миналото: "Ако видиш този камък отново, ще заплачеш. Толкова ниско е било нивото на водата през 1417 г."

В миналото, когато нивото на водата в реките е падало толкова ниско, това е означавало трудности и загуби за много хора. Сушата не само е съсипвала реколтата, но е прекъсвала и водните пътища, така че не е можело да се превозва храна и другите основни доставки. И е настъпвал глад.

По онова време жителите на Централна Европа, включваща днешни държави като Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Швейцария, са зависели от културите, събрани от плодородните почви на речните долини.

Според журналиста Олаф Кенс в немския език дори има специална дума за камъни с такива надписи - "hungersteine", което буквално означава "камък на глада", посочва Би Би Си. Терминът се появява, след като е открит един такъв камък, на който 1947 г. е описана като "годината на глада".

Що се отнася до сушите, през последните години те са най-ясният признак за изменението на климата в Централна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари