Европейската комисия: Подгответе се за екстремно лято

7
Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион
Play Mute Remaining Time -3:30 Fullscreen Embed Код за вграждане
Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион Видео: bTV

Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион

Подгответе се за „екстремно“ лято - това сочи проучване на Европейската комисия. В последния доклад на Съвместния изследователски център, Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион, предава bTV. Прогнозите са за „по-топла от средното“ пролет, а една от най-засегнатите от сушата европейски държави е Италия.

След седмици на предупреждения за конкретни райони в Южна Европа - от Сицилия до Сардиния и Каталуния - тревогата за суша в Средиземноморието се превърна в европейски проблем.

Липсата на дъжд и рекордните температури засегнаха зимните култури и плодните дървета по крайбрежието в Испания, Италия, Гърция и средиземноморските острови, а в Мароко и Алжир растежът на културите е намален - това е тревогата, отправена от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в последния му доклад за засушаването в Средиземноморието.

Сушата, регистрирана в края на януари 2024 г., се определя като „рекордна“ след най-горещата година, регистрирана някога от сателитната програма на ЕС „Коперник“.

А прогнозите не изглеждат по-добре - очаква се по-топла пролет в Италия, със сериозни опасения за въздействието върху селското стопанство, екосистемите, наличието на питейна вода и производството на енергия.

Нивото е определено като „критично“ в южните региони на Италия: в Сицилия резервоарите са под нивото на тревога и ще се наложи нормиране на потреблението на вода, за да се гарантират минимални услуги. В Сицилия, януари беше петият пореден месец, през който са отчетени валежи под нормата за периода.

Само през декември 2023 г. дефицитът на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания. Асоциациите на земеделските производители възнамеряват да поискат от централното и регионалното правителство да признаят състояние на природно бедствие. Извънредно положение с водата има и на остров Сардиния. В резервоарите има приблизително 900 млн. куб. м вода при капацитет от над 1800 млн. куб. м. Ситуацията е довела до приемането на редица ограничителни мерки, включително забрана за напояване, от което обаче посевите страдат.

В северният регион Венето валежите останаха доста под историческата средна стойност от 60 милиметра. Пролетта вероятно ще настъпи по-рано, което ще наложи различно управление на водните ресурси в района и вероятно нормиране на водата. Климатичните промени водят и до забавяне на снасянето на яйца за розовите фламинго във Венето. Причината е липсата на дъжд през зимния сезон, който не е направил почвата мека, подходяща за изграждане на типичните кални гнезда.

В Торино земеделските производители алармират за риска от засушаване през лятото и за все по-належащата необходимост от изграждане на малки резервоари в услуга на селското стопанство, за да се запази достъпът до вода от епизодичните, но обилни валежи и след това тя да се използва в периодите на засушаване.

Необичайно топлата зима и сушата нарушиха реколтата и прекъснаха сезонните продукти, които обикновено се предлагат по рафтовете и сергиите по това време на годината.

За справяне със ситуацията различни асоциации призовават за оптимизиране на използването на водните ресурси чрез повишаване на ефективността на хидравличната мрежа на страната и изграждането на нова инфраструктура, която да може да задържа по-голямо количество вода на територията, за да се използва в случай на нужда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    България
    Специално в Русе не ни трябва зима изобщо. Излишни разходи за отопление . Африканците само ядат , пият и се плодят като хлебарки , просто не мислят за друго и после защо имали чудовищен прираст . Който иска зима , да си ходи в норвегия или където е студено.
  • 10
    4
    Балканеца
    Аз юрган не ползвам, но ти ако искаш можеш да пръднеш на някой на оная работа, нали така е модерно в момента. Явно наистина си вярваш, че и фермерите в цяла Европа, които и в момента протестират срещу простотиите, които сътвояват твоите любимци, също са копейкаджии. Колкото и да ревете, че всеки, който е притив зелените глупости е копейкаджия, си остава евтина лъжа, на която никой не вярва.
  • -4
    3
    Хмм
    Какво ще направиш ве, теле куминярско? Ще си пръднеш под юргана да им е гадно на "еврогейците" ли, смотльо жалък? Бахти тъпите копейкаджийски тролчета!
  • 3
    2
    Балканеца
    Кравите са виновни. Много пърдят.
  • 14
    1
    М-хм,
    А вие, изроди долни от шибания ви €С, се пригответе да ядете гьостерицата! При това съвсем скоро, ако продължавате да издевателствате върху обикновените хора! Заклевам се, ще ви се получи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари