Закон затваря селски кръчми заради нови изисквания

0
Слагат вечерен час на “Аполония”, ако мине законът
Слагат вечерен час на “Аполония”, ако мине законът

Кметове искат различни режими за шума в различните населени места.

Слагат вечерен час на “Аполония”, ако мине законът.

Полицията ще трябва да затваря селски кръчми, да прекратява концерти и да контролира кога работят търговски обекти, ако бъдат приети промените в закона за шума, които предлага вицепремиерът Валери Симеонов. За този абсурд предупредиха  кметове, предаде “24 часа

Промените са част от пакета законодателни инициативи на вицето, които той рекламира от месеци, а вчера представи официално пред БСП и ГЕРБ в опит да получи подкрепа за прокарването им.

Забрана за работа и зареждане на търговски обекти от 23 часа до 8 часа, забрана за озвучаване на открити площи в същия часови диапазон, както и между 14 и 16 ч, забрана за автомобили с мегафони и ползването на специални озвучителни уредби на открити площи предлага Симеонов. Кампанията му започна от миналото лято, когато под мощни освирквания опита да затвори лично някои от най-популярните нощни заведения в Слънчев бряг, защото са шумни. Сега амбицията му е новите правила да влязат в сила от този летен сезон.

“Регулация трябва да има. Не мисля, че е грешка да се прави нов закон. Той обаче трябва да е съобразен с условностите на живота. Това е закон, който ще важи за цялата страна, не само за морето А какво се случва тогава със селската кръчма примерно в с. Кости? Полицията ще трябва да я затвори”, коментира пред “24 часа” кметът на Царево Георги Лапчев. И уточни, че не е против регламента, но иска промените да бъдат обсъдени по-широко, преди да бъдат приети.

“Фестивалът на изкуствата “Аполония” в Созопол може да се окаже с вечерен час, ако законът за шума бъде приет в сегашния му вид.”  Това пък предупреди кметът на Созопол Панайот Рейзи, който е най-яростен противник на готвените промени. Ограниченията за музиката ще ударят и много други фестивали, които се провеждат в Созопол през лятото, категоричен е той.

Бързината, с която Симеонов натиска да влязат в сила промените, също тревожи кметовете.

“Ще обърка целия сезон, че даже и следващия. Туроператори, хотелиери и ресторантьори вече са си направили програмата, сключили са договори и няма как да ги отменят. Нормално беше преди това да се направят срещи с кметове и хората в бранша. Не може с лека ръка да се лишим от 17% от бюджета, колкото дава туризмът. Трябва да се даде възможност на общинските съвети да си кажат думата, а не законът да се приема на 30 май”, заяви Рейзи. Той не е съгласен и с предвидените правомощия на полицията да затваря обекти. 

Законът е прибързан и в него не са изчистени много детайли”, каза и Лапчев.

Ако бъде приет и влезе в сила в този си вид още от това лято, това със сигурност ще навреди на туристическия бизнес.

“Ако един закон попречи на бизнеса, а единственият поминък по Южното Черноморие е туризмът, на който в навечерието на сезона се създава стрес, ще има по-малко печалба, съответно по-малко приходи в общините и по-малко блага за обществото”, обясни кметът на Царево. Така щяло да се окаже, че промените в закона за шума вместо да помогнат на обществото, повече ще му навредят, допълни Лапчев.

И той, и Панайот Рейзи са категорични, че промените всъщност премахват проблем от главата на кметовете. В момента те са отговорни за шума в общините. Според кмета на Созопол законът трябва да бъде приет през есента, за да може бизнесът да се пренастрои до следващото лято. Защото ако един такъв закон е неточен, повече ще навреди, отколкото да помогне, убеден е кметът.

Иначе за нас, кметовете, няма нищо по-хубаво - разтоварва ни, а шумът става отговорност на полицията, допълва Лапчев. “И когато ми се оплачат, аз с чисто сърце ще препращам към тел. 112. Но това ли е начинът?”, пита той.

Общинските кметове да получат правомощия при определянето на зоните, които да са тихи, и тези, които да са шумни, искат още управниците.

“Защо не се дадат права на кметовете? Ако за София 1 мегават озвучаване е нищо, за малко населено място това е огромен шум. Законът трябва да отчете спецификата на населените места, а не всички да спазват ограничения, които може да се окажат изкуствени”, обясни кметът на Царево. Затова местните власти искат дебат с общините и областните управители.

ГЕРБ склонни да преговарят за такса на апартхотелите

Предложението на експертната група за обхващането на апартхотелите в данъчната система ще бъде обсъдено между парламентарните групи на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Ако бъде прието, ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с Валери Симеонов.

В следващите 10 дни юристите ще преценят дали да се променя и Законът за устройство на територията с оглед ограничаването на преместваемите обекти по курортите, допълни още шефът на най-голямата парламентарна група. Разчистване на сергиите и павилионитеи по морето е сред амбициите на вицепремиера.

Още през есента на миналата година след показните си акции в Слънчев бряг той поиска забрана на всякакви павилиони, капанчета и будки около плажовете и алеите на курортите. Първоначално той настояваше забраните да се вкарат в Закона за туризма, но ресорната министърка Николина Ангелкова му се противопостави.

Разрешенията за поставяне на павилиони, включително и в частни имоти, вече да се дават от главния архитект на общината, предлагат патриотите в момента с промени в Закона за устройство на територията. Освен това тези обекти не можели да са с площ над 15 кв. м и по-високи от 3 м. А на един имот не може да се разполагат повече от три модула, залагат от НФСБ.

Освен това кметовете ще получат правомощия да премахват павилиони дори от частни имоти. Те ще имат 3-дневен срок за това.

Отново за 3 дни пък ДНСК ще премахва преместваеми обекти, които са разположени на плажа, е разписано в проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари