Загубата на обоняние вещае риск от смърт до пет години

0
В изследването са участвали 3000 американци и американки на възраст между 57 и 85 години
В изследването са участвали 3000 американци и американки на възраст между 57 и 85 години

Възрастните хора, загубили способността си да усещат миризми, рискуват да починат през следващите пет години, съобщи Франс прес, позовавайки се на изследване, публикувано в американското списание PLOS ONE.

Изследователите са установили, че 39 % от хората на възраст между 57 и 85 години, взели участие в изследването, които не са разпознавали обикновени миризми - на роза, портокал, риба, мента или кожа - са починали в рамките на петте години, в което е продължило проучването, срещу 19% от хората с умерена загуба на обоняние и 10 % - с нормално обоняние.

Оказва се, че олфактивната дисфунция е по-добър индикатор за риска от смърт от установена сърдечна недостатъчност, рак или белодробно заболяване, смятат учените от Университета в Чикаго, взели участие в изследването.

Според тях единствено тежките хепатични патологии са по-достоверен индикатор за вероятността от смърт през следващите пет години.

В изследването, което е в рамките на проекта "National Social Life, Health and Aging Project", са участвали 3000 американци и американки на възраст между 57 и 85 години. Изследователският екип, съставен от психолози, лекари, социолози и статистици, лансира няколко хипотези, имащи за цел да обяснят феномена. Едно от обясненията е, че олфактивната система е снабдена с регенериращи се стволови клетки.

Според авторите, резултатите от това изследване биха могли да бъдат използвани за разработването на полезни и нескъпи клинични тестове, способни да идентифицират бързо хората, застрашени от риск да умрат.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари