Проучване: Мозъкът продължава да работи дълго след спирането на сърцето

0
Изследването доказва, че сивото вещество показва признаци на активност много след 10 минути
Изследването доказва, че сивото вещество показва признаци на активност много след 10 минути

Изследването доказва, че сивото вещество показва признаци на активност много след 10 минути

Дълго след като сърцето ни е спряло да бие, мозъкът ни може да продължи да си работи, пише „Science Alert“, предаде bTV.

Проучване идентифицира проблясъци на съзнанието след сърдечен арест. Учени по медицина от Нюйоркския университет изследвали хора по време на сърдечен удар.

Данните от наблюдението на мозъка в реално време подкрепили тезата, че неврологичната активност може да се запази след смъртта въпреки нарушената сърдечна функция.

Подпроучване включва наблюдение на активността на електроенцефалограмата и нивата на кислород в мозъка по време на реанимацията, което дава възможност да се надникне в намаляващото съзнание на хората на ръба на смъртта.

Сред 567-те пациенти, избрани за проучването, само 213 възвръщат пулса си. Едва 53 от тях са оцелели и са били изписани, а 28 са били счетени за достатъчно здрави, за да участват в последващи интервюта, в които да си спомнят за преживяванията си по време на умирането.

Ученият Сам Парния, с помощта на приложение, таблет и слушалки, се опитва да открие признаци на съзнание при пациенти, подложени на изкуствено дишане, дори ако те изглеждат нереагиращи.

Нито един от 28-те пациенти, които се спасили от смъртта и по-късно били интервюирани, обаче, не можел да си спомни изображенията на таблета или звуците от слушалките.

Въпреки това мозъците им са показали известна степен на активност. Оцелелите съобщават за откъслечни спомени за реанимацията си.

Умирането все още е загадка, но подобни на пръв поглед странни изследвания могат да помогнат да се хвърли светлина върху крайния резултат за целия живот на Земята.

Данните от наблюдението на мозъка в реално време допълнително подкрепят хипотезата, че неврологичната активност може да се запази след умирането въпреки нарушената сърдечна функция.

Д-р Парния коментира резултатите, като посочи, че макар преди това изследване да се е смятало, че мозъкът претърпява трайно увреждане 10 минути след спирането на сърдечната дейност, проучването доказва, че мозъкът може да показва признаци на активност много след това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари