Ялов опит на СЕМ

0
Демонстрира своята пълна немощ да се справи с тежката криза, в която изпадна БНР
Демонстрира своята пълна немощ да се справи с тежката криза, в която изпадна БНР Снимка: БГНЕС

За пореден път Съветът за електронни медии (СЕМ) демонстрира своята пълна немощ да се справи с тежката криза, в която изпадна БНР след разкритията за оказван натиск върху работещи в медията журналисти, отразяващи избора на нов главен прокурор.

В петък органът издаде ялов ултиматум към генералния директор на държавното радио Светослав Костов, когото журналистите обвиняват за положението – да подаде оставка или мандатът му да бъде принудително и предсрочно прекратен. Костов обаче изобщо не се впечатли от заплахите на медийния регулатор и заяви, че няма намерение да се оттегли, пише вестник СЕГА.

В дневния ред на извънредното заседание, на което се събра съветът в петък, имаше една точка – да се обсъди ситуацията в обществената медия. Същинска дискусия нямаше – членовете му очевидно бяха съгласували предварително каква позиция да заемат и заседанието продължи по-малко от 15 минути. „Кризата в радиото е безпрецедентна. Съмненията за натиск и ограничаване на свободата на словото са недопустими. Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуацията. Не може обаче в ефира на БНР през 2019 г. да звучи Let it be в знак на протест срещу действията на ръководството му. Доверието на СЕМ в ръководството е загубено, но по-лошо е, че е загубено и доверието на работещите в БНР”, обобщи всеобщото мнение шефът на регулатора София Владимирова.

След това мрачно заключение, Владимирова неочаквано обяви, че съветът ще почака Костов сам да си подаде оставката, вместо да започне процедура по отстраняването му, както може да направи. „Аз очаквам генералният директор на БНР да поеме своята отговорност по този начин. Такъв е моят призив към него. Това, което предлагам на колегите си днес, е да се даде една седмица срок на директора да подаде оставка. В противен случай на следващото редовно заседание на СЕМ в седмицата от 7 до 11 октомври ще бъде внесен проект на решение за предсрочно прекратяване на мандата му”, заплаши Владимирова. А на питанията на журналистите защо това не се случва още сега, лаконично отговори: „Очакваме той да си подаде оставката”.

Това не уплаши Костов, който няколко часа по-късно обяви, че ситуацията, в която се намирало радиото, не му позволявала „абдикиране от поста”. „В момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който е формирана анкетна комисия в Народното събрание, в момент, в който Сметната палата ще влезе с АДФИ и ще проверява всички неизгодни договори, сключени до момента от бившето ръководство и дефицита от близо 4 млн. лева, в момент, в който сме в предизборна кампания - не мисля, че трябва да се говори за оставки и промени в радиото”, заяви той пред Нова телевизия.

Ръководителят на БНР намекна, че медийният регулатор ще бъде затруднен да намери аргументи, с които да стартира процедурата по отстраняването му. Същото косвено призна и София Владимирова. „Няма да е лесно. Законът не е еднозначен”, лаконично коментира щекотливия въпрос шефът на СЕМ.

Костов отново определи обвиненията към него като „недоказани твърдения, доста инсинуации, откровени лъжи по мой адрес”. Той отрече, че водещата в „Хоризонт” Силвия Великова е свалена от ефир, и обяви, че е отговорност на всеки директор на програма да прецени кой от журналистите би се справил най-добре. „Г-н Николай Кръстев, тогава изпълняващ длъжността директор на програма „Хоризонт”, е решил, че протестът, който е трябвало да бъде отразен и предаването на следващия ден могат да бъдат направени от друг репортер. Един от основните аргументи, които ми изтъкна г-н Николай Кръстев, беше наложено наказание на БНР от СЕМ за съобщаване на лични данни на непълнолетно дете”, обясни директорът на държавното радио.

Той отказа да признае, че обаждането, което е получил от премиера Бойко Борисов, е довело до възстановяването на Великова. „С г-н Николай Кръстев говорихме по темата дали е правилно като решение. И в диалог и с управителния съвет стигнахме до извода, че може и да не е било правилно. Още следващата седмица Силвия Великова беше два дни на предаване”, твърди Костов.

По отношение на 5-часовото прекъсване на „Хоризонт”, вината за което беше хвърлена върху техническия директор на радиото, Костов коментира, че обяснение имало, но не могъл да го представи публично, тъй като щял да повлияе на воденото разследване.

ПРОВЕРКИ

В парламента беше гласувано създаването на временна анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата около спирането на „Хоризонт” на 13 септември, както и твърденията за оказван политически натиск върху работещите в програмата журналисти. Предложението беше на БСП, но зад него застана и ГЕРБ след като лично премиерът Бойко Борисов „помоли” своите депутати да го подкрепят. Управляващите обаче си подсигуриха контрола върху работата на комисията като избраха един от своите – Тома Биков, за неин председател. Анкетата трябва да приключи в срок от два месеца.

Парламентът прие и предложение на ГЕРБ, свързано със скандала в БНР – да се възложи на Сметната палата да извърши финансов одит на обществената медия. Проверката ще обхване периода от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г. и трябва да приключи до края на януари 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари