Всеки сам си прецЕня

0
Тази зима французите ще карат спокойно ски, докато българските антиваксари ще ходят на погребения
Тази зима французите ще карат спокойно ски, докато българските антиваксари ще ходят на погребения Снимка: БГНЕС / Архив

Антиваксърите уцелиха Франция

Европа без граници, без визи, без полицейски пречки се оказа реалност. Свободното движение на хора и вируси, застави западните политици да посочат Източна Европа като неизлечима, поради близкото си комунистическо минало. Според западните медии, годините на насилие упражнявано от властите са създали недоверие към всичко спуснато "отгоре", дори то де е добронамерена мярка в борбата срещу Ковид.

В сравнение с България, съпротивата срещу ваксинирането във Франция беше несравнимо по-голяма. Всяка събота повече от 200000 французи изпълваха площадите и улиците с антиправителствени плакати. Отделни крайно леви активисти нападаха центрове за ваксинация. Дори складове с ваксини биваха разбивани. Постепенно обаче, с търпение и подходяща педагогика, Еманюел Макрон на места убеди, на други наложи "Санитарния пропуск". Пандемията започна да отстъпва и броят на противниците на здравната политика на правителството се стопи, заедно с броя на заразените.

Нищо подобно не се случи в България. Правителство и политици вместо да посочат ясно и категорично, че единствения път за борба със заразата е ваксинацията, предпочетоха да оставят хората да решават сами как да се предпазват. Това означава, че тези които трябваше да посочат пътя се направиха на щрауси, за да кажат някой ден, ако най-лошото се случи, че вината не е тяхна.

Тази лицемерна въздържаност предостави на "антиваксарската агитка" широк булевард за нездравословна пропаганда. България стана световен рекордьор по смъртност, следвана от няколко други страни от Източна Европа. В същото време, предпазлива Франция предвижда нов растеж на пандемията. Въпреки скорошните избори, Еманюел Макрон ще се обърне към нацията във вторник 9-ти ноември, за да оповести продължението на "Санитарния пропуск" - Зелен сертификат, със 6 месеца, или до юни 2022 година.

По този начин тази зима французите ще карат спокойно ски, докато българските антиваксари ще ходят на погребения.

Божидар Чеков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари