ВКС обяви освобождаването на Джок Полфрийман за окончателно

0
Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, пишат съдиите
Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, пишат съдиите Снимка: btvnovinite.bg

Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Половин година отне на тричленния състав на ВКС да достигне до решение, което не може да бъде обжалвано. Магистратите стигат до заключение, че "искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо".

В мотивите си те посочват, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол (бел. ред. делото да се възобнови), попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения. „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване“, пишат върховните съдии.

През октомври 2019 г. настоящият шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров прати окончателното определение на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Полфийман във ВКС. Той иска преразглеждане на казуса, защото е финализиран с определение, а не с решение, и защото, според него, съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото заради лични връзки с Българския хелзинкски комитет, чийто председател Красимир Кънев пък е написал положителна характеристика за Полфрийман. „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение", решиха днес върховните съдии.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат  предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил докато е излежавал присъдата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари