Съдът окончателно освободи Андре Токев, въпреки несъгласието на затвора

1
Събрани са доказателства за неговата полезност за обществото, твърдят магистратите
Събрани са доказателства за неговата полезност за обществото, твърдят магистратите Снимка: БГНЕС

Събрани са доказателства за неговата полезност за обществото, твърдят магистратите

Съдът окончателно освободи предсрочно от затвора Андре Токев, независимо от отрицателното становище на затворническата администрация.

Това стана след като тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди определението на Софийския градски съд, с което на 13 юли бе допуснато условно предсрочно освобождаване на осъдения, заради шофиране след употреба на алкохол шеф готвач, пише вестник "Сега"

С днешното си решение апелативните магистрати приемат за обосновано определението на първоинстанционния съд, че към настоящия момент осъденият с поведението си в затвора е дал доказателства за поправянето си. Събрани са доказателства за неговата полезност за обществото, същевременно към 13.07.2022 г. осъденият е бил изтърпял фактически повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода“. Това обуславяло извод за обоснованост и законосъобразност, т.е. правилност, на обжалваното определение и за неоснователност на подадената срещу него жалба, сочат апелативните съдии. Определението на САС е окончателно.

Само преди дни пускането на Токев бе спряно от жалба срещу решението на Софийски градски съд. Чрез нея затворническата администрация за пореден път даде да се разбере, че е против предсрочното пускане на Токев. В нейното становище, което се изисква в процедурата по условно предсрочно освобождаване, тя изразява отрицателно становище. Според служителите в затвора целите на наказанието не са изпълнени, оценката от рецидив е непроменена, има и план за поправяне, който не е изпълнен, заради което наказанието трябва да се изтърпи изцяло.

Това становище бе изразено и пред първата инстанция, но съдът не го прие и посочи, че в процеса на адаптация Токев е демонстрирал много добри комуникативни умения, бил е спокоен и балансиран, без прояви на агресия, което потвърждавало липсата на зависимости, включително и алкохолна. Не е бил наказван нито веднъж и се е отличавал с безупречна дисциплина, готовност и нагласа да изтърпи наказанието - фактори, многократно надвишаващи очакванията и изискванията.

Преди месец известният готвач поиска да излезе от затвора, като съдът изиска затворническото му досие и образува дело. Той бе хванат да шофира след употреба на алкохол и по джанти през ноември м.г., и бе осъден за шофиране в пияно състояние. През януари т.г. съдът одобри споразумение между него и прокуратурата за ефективно наказание от седем месеца.

Заради предишна 3-месечна условна присъда, постановена от варненски съд, отново за шофиране в нетрезво състояние, ефективната му присъда обаче беше удължена и изтича през октомври. 

Андре Токев бе арестуван в столицата, след като шофира с близо 1,9 промила алкохол. Той бе лишен от право да управлява автомобил за срок от година и половина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари