Вижте кои са най-добрите дни за раждане в болница

0
Смъртността при новородените деца зависи от това в кой ден от седмицатата са се появили на бял свят.
Смъртността при новородените деца зависи от това в кой ден от седмицатата са се появили на бял свят.

Изследване, проведено от специалисти от Кралския колеж на Лондон, е установило най-добрите и най-лошите дни за раждане в болница.

Изводите на експертите са публикувани в списание BMJ, предаде Здраве.то.

Медиците смятат, че смъртността при новородените деца зависи от това в кой ден от седмицатата са се появили на бял свят.  

Учените са анаизирали данни от ражданията на повече от 1,3 милиона бебета. В заключение те правят извода, че на раждането може да повлияе т.нар. „ефект на почивния ден”. Той според учените е обусловен от особеностите на работата в медицинските учреждения и човешката психика.

Ето защо да се ражда през уикенда и в понеделник е много по-тежко и опасно отколкото през останалите дни на седмицата. „Повишава се рискът бебенцата да се заразят от някаква инфекция или да умрат. Голям е рискът от инфекция и за майката”, обясняват експертите. 

"През почивните дни в болниците обикновено персоналът е в намален състав, а медицинските служители са в по-отпуснато състояние в сравнение с делничните дни. Дори и да са дежурни работоспособността им не може да достигне нивото от средата на седмицата”, пишат учените. 

Що се отнася до понеделник, той, по мнението на експертите, е опасен, защото е първи работен ден от седмицата. Болниците работят в много по-напрегнат режим и няма възможност да бъде отделено подобаващо внимание на всеки пациент.
 
Резултатите от анализа сочат, че най-благоприятен ден за раждане е вторник. Специалистите освен това са установили, че медицинският персонал се отнася много по-грижливо, към бебета, които се раждат в сряда и четвъртък, отколкото към тези, които са се родили през уикенда. 
 
Експертите посочват, че почивните дни са неподходящи не само за раждане, но дори и за постъпване в болница, освен, ако не е по спешност.

Статистическите данни, които те са обобщили, свидетелстват, че пациентите, които са постъпвали в болница през уикенда са умирали много по-често, в сравнение с тези, които са били приемани в работните дни. 

Източник: здраветО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари