Протестират срещу изграждането на ветропарк във Вълчи дол

3
Където има перки, няма живот, категорични са недоволните жители на Вълчи дол
Където има перки, няма живот, категорични са недоволните жители на Вълчи дол Снимка: Facebook

Където има перки, няма живот, категорични са недоволните жители на Вълчи дол

25 трактора до бензиностанцията във Вълчи дол и още 25 - на пътя от Вълчи дол към Добрич, са разположени в знак на протест срещу изграждането на ветропарк върху обработваеми земеделски земи на територията на община Вълчи дол.

Протестиращите решиха да се разделят на два лъча, а около 12:30 часа днес се очаква с жива верига, за половин час, да затворят пътя, предаде БНР.

"Където има перки, няма живот", категорични са недоволните жители на Вълчи дол.

Красимира Петрова, една от арендаторките, каза, че всички производители са против в близост до обработваемите земи да има ветропаркове: "Как може на плодородни черноземни почви да се изграждат ветропаркове? С този ветропарк ще се изгубят около 1000 декара."

"Не можем да разберем защо трябва първокласна земеделска земя да се използва за изграждането на ветропаркове - ние сме категорично против това", посочи арендаторът Красимира Петрова.

Припомняме, че през януари 2023 година, по време на общинска сесия във Вълчи дол, бе взето положително решение за допуск до ПУП на инвестиционно намерение на „Добротич уинд“ АД за построяване на ветропарк на територията на следните населени места, част от общината: село Добротич, село Михалич, село Калоян, село Есеница, село Искър и село Изворник.

„Аз обработвам масив, който е в близост до ветрогенератор. 2 - 3 години след изграждането добивът падна с около 30%. Оказва се, че в близост до ветрогенератора червеите, които поддържат хумусния слой на почвата, започват да изчезват“, обясни Петър Петров – земеделец. „Не е нормално да се слагат перки в близост до населени места, където се отглеждат животни и живеят хора. Искаме чиста храна, спокойствие и чист въздух“, каза представител на животновъдите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари