В Юделник гласуват два пъти този месец

1
800 души имат право на глас, но повечето са зад граница
800 души имат право на глас, но повечето са зад граница

800 души имат право на глас, но повечето са зад граница

Жителите на русенското село Юделник този месец ще отидат два пъти до избирателната секция. Днес гласуват за парламент. Предстоят им и частични избори за кмет на 23 октомври.

В селото живеят предимно възрастни хора, за младите няма работа, няма училище, няма и удобен транспорт до Русе. Въпреки нерешените с години проблеми и умората от поредните избори, хората гласуват с надеждата, че родното им място ще бъде възродено.

800 души имат право да дадат гласа си на изборите, но повечето са зад граница. След 6 години в чужбина Мерлин Акиф и семейството ѝ се завърнали в Юделник, за да могат децата им да растат в родното село. Сега продават в магазин за хранителни стоки и печелят, колкото да покрият разходите си.

"Като гледам старите хора как броят стотинки, за да могат да вземат хляб и с останалите кренвирши или нещо от този род, и понякога съжалявам за избора си, че съм дошла отново тук в България. Кубика на дървата е над 200 лв., с какво ще се топлят тези хора тази зима? Работа няма, няма развитие за младите.", казва Мерлин Акиф, предава БНТ.

Въпреки че има къща в Юделник, Марияна Драганова не живее там, защото не може да спазва работното си време в русенската болница, което започва в 6 сутринта.

"Тъй като първият автобус от Юделник е в 7 без 15, аз докато отида на работа, става 8 ч. Последният автобус е 5:15 ч. А да не говорим за събота и неделя, няма ги никакви. Аз в събота давам нощни.", споделя тя.

Хората са недоволни и от инфраструктурата, която е била некачествено възстановена след подмяната на водопровода преди две години.

"Много кал има. Само главния път е хубав. Другите улици са некачествени.", недоволна е Айтен Сюлейманова.

От бъдещите народни представители очакват мъдро управление за справяне с икономическата криза.

"Държавата трябва да се намеси и да подпомага, не само с финансиране, дребния, частния бизнес, тя трябва да спомага за изваждане на нови пазари.", казва Красимир Дончев.

"Да има повече работни места, да се върнат хората от чужбина.", надява се Айтен Ибрямова.

А фактът, че изборът им за кмет е предизвестен заради единствения кандидат, не ги притеснява.

"Понеже е само за една година, не искат други хора да се кандидатират.", обяснява си Мерлин Акиф.

И макар да знаят, че проблемите им няма да бъдат решени скоро, все пак ще пуснат своя глас за пореден път.

"Гласуването е не желателно, а задължително, защото глас народен - глас Божи.", уверен е Красимир Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари