В Пиперково и Караманово почетоха Възнесение Господне с курбан за здраве

0

Курбани за здраве и благополучие бяха осветени в църквите на селата Пиперково и Караманово.

По стародавна традиция молебенът се извършва на Възнесение Господне, популярен сред хората като Спасовден. Поверието гласи, че на този ден земеделските стопани не бива да се захващат с никаква работа, за да не предизвикат природните стихии.

В храма „Свето Възнесение Господне“ в Караманово се събраха десетки миряни, за да почетат празника. „В продължение на десетки години на Спасовден се отбелязвал селищният ни празник. По този начин се е засилвала връзката между населението и църквата. В наши дни по-голямо внимание се отделя на църквата“, сподели кметът на селото Бисер Блажев. Отец Михаил отслужи тържествена Света литургия, а присъстващите запалиха по свещичка за здраве. На вярващите беше раздаден и по порция от курбана, дарен и приготвен от местен бизнесмен.

Пред входа на църквата „Свети Архангел Михаил“ в Пиперково  бе отслужен молебен за здраве и берекет. Отец Евгени освети храната, която беше подготвена за празника. Традицията повелява за този ден като курбан да се принесе мъжко животно.  „Ритуалът беше спазен до най-малки подробности. Храната беше приготвена в двора на църквата и след това беше раздадена на хората“, разказа Бисерка Апостолова – кмет на селото. В обръщението си към миряните отец Евгени изтъкна, че в деня на христовата слава се измолва доброплодие през цялата година. Това е знак, че хората трябва да се опитат да живеят като вършат само добри дела. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров сподели празника с жителите на двете села.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари