Молебен за здраве в Караманово

0

Сто и петдесетгодишната църква „Вознесение Господне“ в Караманово за пореден път се оказа като притегателен център за жителите и гостите на населеното място. По традиция в предпоследната сряда на февруари беше отслужен молебен за здраве и благоденствие. Млади и стари запалиха по свещичка и отправиха молитвени слова за добруването на семействата им, за благополучието на близки и роднини.

Ритуалът го провеждаме за трета поредна година. Идеята беше предложена от кмета на селото Бисер Блажев и веднага получи пълна подкрепа от повечето жители. Ревностно спазваме деня на провеждането му. Църквата ни и до ден днешен е като своеобразен закрилник на селото ни“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова. Тържествената света литургия беше отслужена от отец Михаил. Той освети хлябовете и житото, които по-късно бяха раздадени като курбан на миряните.

Храмът в Караманово е един от най-старите в община Ценово. В градежа му, който съвпада със строителството на моста над река Янтра край Бяла, са участвали майстори от Брацигово, ученици на Колю Фичето.  Погледната от птичи поглед, църквата е с формата на кръст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари