В момента ни мъчат респираторни вируси

0
С повишаването на температурите ще се появат ентеровирусите
С повишаването на температурите ще се появат ентеровирусите

България излезе от грипната епидемия, но температурните промени създават условия за циркулацията на респираторните вируси.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за вирусните заболявания през пролетния сезон. „Още от края на февруари започналият спад на заболеваемостта продължи. В момента минахме дори през една вълна на леко задържане и една-две седмици на леко покачване, само че на случаите на респираторни заболявания, а не на грип. Продължаваме да изследваме голям брой проби в Националния център по заразни и паразитни болести и виждаме, че все по-малко са положителните проби за грип. Има такива отделни, но те по-скоро са изключение. Започват да преобладават един голям микс от други респираторни вируси, характерни за този сезон“, обясни д-р Кунчев. По думите му най-много са коронавирусите, но също и някои други – респираторно-синцитиален и т.н.

„Всъщност тази рязка смяна на температурите в последните една-две седмици вероятно е водеща, тъй като създава условия организмът по-лесно да се поддава на циркулиращи респираторни вируси. И това обаче отмина. Това леко повишение на заболеваемостта беше характерно в последните две седмици. Сега вече нещата се нормализират и вървим в един преходен период между типичните зимни инфекции и предстоящите пролетни и летни. Няма все още раздвижване сред типичните ентеровируси, които създават най-много проблеми през лятото. С повишаването на температурите и това ще се случи“, обясни той.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари