Расте броят на болните от грип и ковид

3
В някои области затегнаха контрола при влизане в училища и детски градини
В някои области затегнаха контрола при влизане в училища и детски градини Снимка: БНТ

В някои области затегнаха контрола при влизане в училища и детски градини

Расте броят на болните от грип, ковид и други репсираторни инфекции. В предпоследната седмица на миналата година заболеваемостта е била над 120 на 10 000 души за цялата страна. Лекарите съобщават, че е възможно едни човек да е болен от два типа грип, както от ковид и грип. За сега натискът към болниците не е голям, но пациентите пред кабинетите на личните лекари се увеличават. В някои области, като Бургас затегнаха контрола при влизане в училища и детски градини.

"Когато имаше ковид, тези мерки бяха същите. Това също е едно въздушно-капково заболяване, което същите мерки, въведени и приложени, биха могли да намалят заболеваемостта", каза д-р Мирослава Киселкова, РЗИ - Бургас, цитирана от БНТ.

"Родителите не могат да отсъстват от работа и много от децата се водят на детска градина болни. Не може дете с хрема да посещава детска градина, защото по този начин то заразява всяко друго дете", обобщи проф Светлана Велизарова - завеждащ Пулмологична клиника на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

"Редица големи градове са с повишена заболеваемост. За тях също е препоръчително да прегледат какви мерки биха могли да въведат, така че каквото могат да рестриктират, за да се ограничи поне малко", обясни проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В Русе пациентите с грипоподобни симптоми на доктор Айдън Джиниев са се увеличили значително след празниците. Дъщерята на Юлияна ще си остане у дома, защото е със симптоми на вирусна инфекция.

"Кашлица, болки в гърлото, висока температура и не успявам да ги овладеем. Тя по празниците беше болна, сега повтаря - в края на годината, сега в началото отново", каза Юлияна Славова.

"За момента предимно се засягат горни дихателни пътища, но има и такива със засягане на долни дихателни пътища, с бронхити и няколко тежки случаи с пневмонии, които са били, примерно хоспитализирани през тази седмица. Мисля, че са трима", обясни д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар.

В инфекциозната клиника на пловдивската болница "Свети Георги", която е единствена в областта, са настанени 20 души с COVID-19.

"След празниците бяха около 30 на 2-ри януари. Грип имаме единични случаи - по 1-2 най-много са стигали, в момента няма нито един - доказан беше и грип А, но те са единици тези, които стигат до болница", заяви доц. Иван Балтаджиев – Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

В София заболеваемостта от грип и респираторни инфекции все още е далеч от епидемичните нива, но след празниците пациентите с грипоподобни симптоми на доктор Николова са се увеличили.

"Скочи броя на хората, които има положителни проби за грип. Има такива с положителни проби за ковид, а има и такива, които имат и грип, и ковид или двата типа грип", обясни д-р Гергана Николова- общопрактикуващ лекар.

Макар и рядко има пациенти с усложнения след грип. В белодробното отделение на детската болница в София всичките 10-тина легла са заети от пациенти със сериозни хронични заболявания и кърмачета, които имат усложнения след вирусни инфекции.

"Ние с грип много малко деца имахме. Деца, усложнени от ковид, няма. Но ковид си има, прочита много леко. Както е известно почти 30% от ковида протича безсимптомно", заяви проф Светлана Велизарова - завеждащ пулмологична клиника на СБАЛДБ "проф. Иван Митев".

"Грипът настъпва но още не е с толкова масова циркулация. Така че ако има повишено търсене на болнични грижи, то ще е в близко бъдеще", смята проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За момента в София не се предвижда въвеждане на превантивни мерки в училища и детски градини. А пикът на грипа се очаква в началото на февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    David
    Те и бьлгарски не говорят правилно,имаше една Дропла,по. майчинство е,сега,пьлна излагация,тя бьлгарски. не знае,а бе,цигания от Разградския вилает,Вълчева намери на кого,да отстъпи практиката си!И тя абдикира грозно..ама като правиш грешки,така е,заряза журналисти,и той умря,нехайство и мьрзел!
  • 1
    1
    Moni levi
    Ами ще има болни,не носят маски,с лоша здравна култура са!При Джиниев,много болни,той се налапал с много пациенти и вече стана администратор,не лекар, и мед.пердонала му само се карат,е разкарай тези лелки на Вълчева,тя ги беше избрала по отвратително отношение и трите,едната. Флегма,другата луда, третата една противнаа. дебелана,която все се обажда,крайно неприятни,и го смених,циганска работа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари