В Ирак отбелязват 20 години от инвазията на САЩ и свалянето на Саддам Хюсеин

1
От 2003 до 2011 година, когато армията на САЩ се изтегли, са били убити над 100 000 цивилни иракчани - сега те се страхуват за бъдещето си
От 2003 до 2011 година, когато армията на САЩ се изтегли, са били убити над 100 000 цивилни иракчани - сега те се страхуват за бъдещето си Снимка: DW / Архив

От 2003 до 2011 година, когато армията на САЩ се изтегли, са били убити над 100 000 цивилни иракчани - сега те се страхуват за бъдещето си

Ирак отбелязва днес възможно най-скромно двайсетата годишнина от нахлуването на САЩ и свалянето на Саддам Хюсеин, сложили начало на серия кръвопролитни конфликти. Днес положението привидно е нормално, но иракчаните се страхуват за бъдещето си, предаде БТА.

Нито федералното правителство в Багдад, нито регионалното правителство на Иракски Кюрдистан не организират днес никакви церемонии.

А премиерът Мохамед Шия ас Судани, подкрепян от проиранска коалиция, не говори тези дни публично за американското нахлуване, а за предизвиканото от него "падане на диктаторския режим".

"Помним за страданията на нашия народ през тези години, минали под знака на безразсъдни войни", каза той на конференция под мотото "Ирак, двайсет години по-късно. . . а след това?" в неделя в Багдад.

Всичко започва на 20 март 2003 година. В рамките на операцията "Свобода за Ирак" близо 150 000 американци и 40 000 британци започват светкавична интервенция по малките часове.

Стигат им три седмици, за да решат съдбата на режима на Саддам Хюсеин и на 9 април да поемат контрола над Багдад.

Поредица конфликти

Целта, обявена от администрацията на Джордж У. Буш, бе да се отнемат оръжията за масово унищожение, предполагаемо притежавани от диктатора. Но подобни оръжия така и не бяха открити.

И тази инвазия сложи начало на един от най-кървавите периоди в историята на Ирак: в страната първо избухна страховита гражданска война (2006-2008 г.), после част от територията ѝ бе окупирана от джихадистката групировка "Ислямска държава", чиито бойци извършиха множество зверства.

От 2003 до 2011 година, когато американската армия се изтегли, са били убити над 100 000 цивилни иракчани според организацията "Ирак боди каунт". САЩ дадоха близо 4500 жертви.

Днес ситуацията в Ирак донякъде се е нормализирала: редовно се произвеждат избори, политическият плурализъм се насърчава, свободата на изказа е гарантирана.

Но какво става на практика? Преговорите за формиране на правителство след изборите за парламент през октомври 2021 година траяха цяла година и бяха изпъстрени с епизоди на нечувано насилие в центъра на Багдад.

А мисията на ООН в Ирак предупреди миналата година, че в страната цари "среда на страх и сплашване", спъваща свободата на изказа.

"Пандемия от корупция"

Сред всички беди, тегнещи над страната, иракчаните осъждат освен това корупцията (Ирак е на 157-о място от общо 180 страни в класацията на НПО "Трансперънси интернешънъл"), безхаберието на управляващите, братоубийствените им борби за власт и влиянието на големия съсед – Иран.

"Правителствата, редували се от 2003 година насам, не успяха да преборят корупцията в здравеопазването и държавната администрация" – оплаква се Абас Мохамед, 30-годишен инженер, в Багдад. "Отиваме от зле на по-зле. Никое правителство нищо не е дало на народа."

В страната, изключително богата на петрол, една трета от хората живеят в бедност, а държавната администрация не си мръдва пръста за нищо. Спиранията на тока са всекидневие и се случва да траят по 12 часа, а само най-богатите могат да си позволят лукс като електрогенератори.

В неделя премиерът отново се ангажира "да се бори срещу пандемията от корупция".

Но според Мохамед ал Аскари, багдадски журналист, Ирак все още е далеч от своите цели. "Зарадвахме се, когато падна режимът (на Саддам Хюсеин), защото смятахме, че нещата в Ирак ще се подобрят, но всъщност само страдаме и до днес", въздиша той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    Не бе, просто един там терорист им е нападнал зоната на интересите и те е трябвало да си я защитят.
  • 5
    2
    мммм
    Чакайте сега! САЩ не може да са нападали друга страна. Те са от добрите. Може би са провеждали някаква специална военна операция
  • 8
    1
    ...
    На вниманието на русофобската утаечна дънна прослойка, крякаща срещу войната в усрайна. Да чете внимателно, сащ какви са ги сътворили там срещу размахването на едно двайсе грама бурканче с бял прах в ООН, като основна причина за клането.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари