Ужасно престъпление срещу природата и обитателите в река Дунав

3
Тръба идваща от свинекомплекс Бръшлен и Цар Самуил ООД (или ЕООД)
Тръба идваща от свинекомплекс Бръшлен и Цар Самуил ООД (или ЕООД) Видео: Асен Неделчев

Асен Неделчев се свърза с редакцията на Dunavmost.bg по повод замърсяване на река Дунав. Вчера ви показахме видео репортаж на БНТ: Топ 5 на местата за риболов в Русе, като на върха на класацията е класирано поречието на Дунав край село Бръшлен. Точно за този район аларминра и г-н Неделчев.

Ето и самият сигнал без редакционна намеса:

Във връзка с безочливите лъжи на телевизията, която класира района на село Бръшлен, като номер едно риболовна дестинация, предоставям видеоклип на 2 дни и карта на района, където редовно се извършва престъпление срещу природата и обитателите в река Дунав. Става въпрос за тръба идваща от свинекомплекс Бръшлен и Цар Самуил ООД (или ЕООД), която е указана на картата. 

Освен, че съм разпитал всички местни жители и риболовци наоколо, успях и да разпитам работник от същия свинекомплекс. Той ми разкри ужасни подробности около тази тръба. Тя се пуска в действие само вечер и се спира рано сутрин по изгрев. Освен огромните количества свински фекалии които излива, с тях се излива и сода каустик и хлорна вар, с която мият помещенията на свинете от изпражненията им и ги дезинфекцират съответно, като превенция от развитие на болести и зарази.  Опустошението, което причиняват е капитално. Уклея изчезва за седмици понякога , а с него и хищната риба.

В момента тръбата е на около 3 метра под водата. Когато нивото спадне, отново ще я снимаме. А до тогава ще изпратя на редакцията на Dunavmost.bg поне още 10 клипа докато е в  "действие".  Сигнали са подавани до всякакви институции, но резултат досега няма. Втората подробност е, че до точката се стига по 9 километров крайно разбит магадан с огромни дупки и пропадания. Едва ли някой от Р.И.О.С.В ще подскочи да се разходи до там в късните часове, когато въпросната тръба се задейства. А и едва ли са много тези, които поемат по този крайно разбит път за да направят проверка или да подадат сигнал. На клипа се виждат само газове, но това е така, защото когато я пуснат първия един час излизат само газовете, след това идва "хубавата" част. Нямахме време да чакаме докато се стигне до този момент, но скоро и него ще заснемем. Отделно абсолютно никаква риба не преиграва на повърността, абсолютно никакви кълванета нямаме. За уточнение , спининговият риболов на распер , бяла риба и щука е разрешен.

Не ни стигат производителите на биодизел, които почти убиха реката и мазната слуз изхвърляна от тях стана обичайна гледка в повърхностните слоеве, ами сега и сода каустик с хлорна вар и свински изпражнения да изливат почти през ден. През този сезон  има милиони новоизлюпени рибки. Те са крайно уязвими и чувствителни към замърсявания. Сода каустик и хлорна вар ги ликвидира моментално. С просто око не може да се забележи опустошението , защото са прекалено малки и не могат да се разгледат на фона на водата, но измиране на рибна популация има.

Знаем прекрасно, че мерки няма да бъдат предприети. Целта на този материал е хората да знаят, какво се случва с реката и да не се подлъгват по лъжите на медиите.

Относно рибната популация. Освен, че от замърсяванията рибата бяга от нашия бряг и е зловонна, ами и в рибарското селище на брега под с. Бръшлен (купчина незаконни фургони и тухлена къща) само ЕДИН единствен възрастен риболовец има редовно разрешително за промишлен риболов , от което се възползва няколко пъти в годината поради преклонната си вързаст. Всички други са чисти БРАКОНИЕРИ , които и в точно този момент са там по фургоните. А като започне да смрачава излизат в реката най-нагло насред забраната.

Уважаеми читатели, риболовци и любители на природата. Такава е ситуацията около спряганата за номер едно дестинация в района на с. Бръшлен и не само там. Природата бавно но сигурно се убива, а рибите намаляват стремително с всяка изминала година.

Източник: Dunavmost.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари