Уволниха русенски полицай, катастрофирал пиян

3
С 1,36 промила алкохол в кръвта полицаят катастрофира с личния си автомобил
С 1,36 промила алкохол в кръвта полицаят катастрофира с личния си автомобил

Старши полицай от звено Конвой е бил уволнен, защото е засечен да шофира пиян и предизвикал катастрофа.

На 29 август директорът на ОДМВРРусе е наложил на М.Д.М. – младши инспектор, старши полицай в Конвой, дисциплинарно наказание „уволнение” и прекратил служебното правоотношение с жалбоподателя, считано от датата на връчване на заповедта, пише 24 часа.

Дисциплинарното производство срещу провинилото се ченге било образуван по сигнал на шефа на КАТ. Той изпратил данни, че младши инспектор М.Д.М. – старши полицай в Конвой е управлявал МПС след употреба на алкохол.

Инцидентът станал на 16 май. Според сигнала, получен в КАТ, в 21:45 ч при придвижване на патрула по бул. „България” на кръстовището с път, идващ от кв. Средна кула, бил забелязан гражданин, който подава визуален сигнал с ръце. Служителите открили там Дачия, модел „Логан”, собственост на М.Д.М.. Автомобилът, след удар в бордюр, бил напуснал пътното платно в ляво на посоката на движение и се блъснал в земен насип

В 22:00 ч. на шофьора била извършена проба за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер, който отчел 1,26 промила алкохол в издишания от водача въздух. Още тогава, водачът се представил като полицай на колегите си. Деянието било преценено като нарушение на служебната дисциплина за което в закона се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение”. В обясненията си М. признал, че той самият е управлявал личния си автомобил и докато говорел по телефона не успял да вземе завоя и навлязъл в земния насип.

От експертизата е видно, че в кръвната проба, взета от М.Д.М. е установено наличие на етилов алкохол в количество 1,36 промила. Полицаят след това отрекъл да е шофирал колата и казал че само е поел отговорността върху себе си. При прегледа на дисковете от камерите за видеонаблюдение, с които е оборудван автопатрулът, посетил местопроизшествието се оказало, че М. многократно повтаря пред полицейските служители, че сам е управлявал автомобила си и е говорил по телефона (вероятно със съпругата си), поради което не е успял да завие и се е ударил в бордюра и после в земния насип. Още на място на произшествието М. е заявил на полицаите, че е техен колега.

С деянието си той е нарушил забраната на Министъра на вътрешните работи да се управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда или под въздействието на друго упойващо вещество по време на изпълнение на служебните задължения, както и извън установеното работно време или по време на ползване на отпуск.

Деянието на русенския полицай се явявало несъвместимо с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващо престижа на службата и за него било предвидено дисциплинарно наказание – „уволнение”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари