Утре ЕК подписва за 405 милиона дози от нова ваксина на CureVac

0
Ваксината на CureVac е създадена на базата информационна РНК, но може да издържи до три месеца в хладилник
Ваксината на CureVac е създадена на базата информационна РНК, но може да издържи до три месеца в хладилник

Ваксината на CureVac е създадена на базата информационна РНК, но може да издържи до три месеца в хладилник

Няколко дни след като подписа договор с BioNTech и Pfizer, налице е ново споразумение между ЕК и биофармацефтична компания, което се очаква да бъде подписано утре, каза в изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Този договор ще позволи закупуването на до 405 милиона дози от ваксината на германската компания CureVac.

По-рано тази година ЕК съвместно с Европейската инвестиционна банка предостави финансиране на CureVac, за да се подкрепи развитието на ваксината. Ако ваксината се окаже безопасна и ефективна срещу COVID-19, всяка държава-членка ще получи препарата по едно и също време, пропорционално и при същите условия, пише Сега.

Това е петият договор между ЕК и фармацевтична компания. В момента се работи по шести договор с Moderna, които днес обявиха, че тяхната ваксина е показала 94,5% ефективност.

''На този етап не знаем кои ваксини ще се окажат безопасни и ефективни. Европейската агенция по лекарствата ще разреши да бъдат използвани само след надеждна оценка. Ето защо трябва да имаме обширно портфолио от ваксини, основани на много различни технологии. Успоредно с това работим и с COVAX, за да осигурим достъп до ваксини за страните с ниски и средни доходи. По този начин искаме да гарантираме, че всички ще получат бърз достъп до безопасни и ефективни препарати'', се казва в изявлението.

Ваксината на CureVac също е създадена на базата информационна РНК (messenger RNA или mRNA), но може да издържи до три месеца в хладилник. Ваксината на Pfizer трябва да се поддържа при -75°C, тъй като и РНК се разпада, освен ако не се държи дълбоко замразена. Препаратът на Moderna може да се поддържа при -20°C и да се съхранява до 30 дни в хладилник, а тази на Pfizer - само пет. Ваксината на CureVac може да се съхранява до 24 часа при стайна температура.

В края на септември препаратът премина към фаза 2а на тестване.

Световната здравна организация отчете рекорден брой нови случаи с коронавирус за едно денонощие - 660 905 .

От началото на пандемията по света, са били регистрирани над 53 милиона заразени. Над милион и 300 хиляди души са починали.

Заради растящия брой на новите случаи с Covid-19 все повече държави по света всеки ден въвеждат нови ограничения и мерки , за да спрат разпространението на вируса.

Масово тестване на населението ще бъде проведено в Австрия, по примера на Словакия. Планът е това да стане към края на карантината, която ще започне утре и ще продължи до 6 декември, съобщи канцлерът Себастиан Курц.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари