Утре е крайния срок за подаване на данъчна декларация

0
Става въпрос за доходи от хонорари или пък спечелени пари от наеми
Става въпрос за доходи от хонорари или пък спечелени пари от наеми

Последният ден, в който гражданите могат да подадат данъчна декларация, ако през 2015 г. са получавали пари, различни от заплата по трудов договор, е 3 май.

Става въпрос за доходи от хонорари или пък спечелени пари от наеми.

Пред Националната агенция по приходите (НАП) трябва да се отчетат и всички, получили или дали заеми над 10 000 лева.

От Приходната агенция напомнят, че банковият превод отнема повече време и ако плащането е направено в последния момент, то може и да не бъде отчетено. Така е възможно някои декларатори да се окажат длъжници на лихва за ден закъснение.

За да избегнете реденето на опашки в офисите на НАП, декларациите може да се подадат по електронен път. За това е нужен персонален код (издава се безплатно в териториалните дирекции на НАП) или електронен подпис. Документите може да се изпратят и по пощите с обратна разписка.

Очаква се пред някои данъчни служби да се образуват опашки от хора, които са избрали последния момент за декларирането на данъците си.

За коректно попълване на данъчната декларация на хартиен носител може да се ползва декларацията с баркод. Тя е достъпна на сайта на НАП и след попълване изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер. Декларацията генерира и баркод, който помага по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това преди разпечатване на декларацията се прави проверка, което помага допълнително за избягване на грешките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари