Улица „Славянска“ ще бъде асфалтирана!

2
Старейшините отхвърлиха искане на 69 русенци паветата да останат, 10 подписа се оказаха некоректни
Старейшините отхвърлиха искане на 69 русенци паветата да останат, 10 подписа се оказаха некоректни Снимка: Б. Никифоров

Не е прието предложение на местна инициативна група да бъде възстановена ул. „Славянска“ в автентичния и вид с оригиналната паважна настилка.

В Общински съветРусе постъпи молба с вх. № 654/04.10.2017г от инициативен комитет на местна гражданска инициатива със следните искания:

„1. Общински съвет Русе да приеме решение да бъде възстановена ул. „Славянска“ в автентичния и вид с оригиналната паважна настилка.

2. Общински съветРусе да приеме решение, след възстановяването на ул. „Славянска“, същата да бъде записана като паметник на недвижимото културно наследство“.

Мотивите за предложението на местната гражданска инициатива са изложени в молба с вх. № 654/04.10.2017г от инициативния комитет.

Чрез подписката се осъществява местна гражданска инициатива по реда на чл. 46 и следващите от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/. По силата на чл. 51, ал. 3 от ЗПУГДВМС подписката е изпратена в ГД „ГРАО” към МРРБ за служебна проверка. Протоколът, съдържащ резултата от проверката прилагам към настоящото предложение. Предложението е подкрепено със събраните 79 броя подписи на граждани, от които коректни са 69 подписа. Подписката е на разположение в деловодството на Общински съветРусе. Съгласно чл. 52, ал. 2 от ЗПУГДВМС общинският съвет е длъжен да разгледа направеното с местна гражданска инициатива предложение и да обяви своето решение.

С оглед на правилното решаване на въпроса и поради факта, че с предложеното решение се засягат въпроси, касаещи реализирани от Община Русе проекти е поискано становище от общинска администрация, което да послужи при изготвяне на настоящото предложение.

С вх. 755/06.11.2017г. в Общински съветРусе е постъпило писмо от кмета на Община Русе, в което подробно е описана фактическата обстановка и са изложени мотиви, според които предложението на местната гражданска инициатива не следва да бъде приемано. Новата асфалтова настилка на улицата значително ще намали шума от трафика и вибрациите, които се усещат постоянно в околните жилищни сгради. Паважна настилка се предвижда да бъде положена на част от зоните за паркиране. С изпълнение на проектното предложение значително ще се повиши безопасността на всички участници в движението. Следва да се има предвид, че визата за проектиране, техническото задание и инвестиционните проекти са съгласувани в Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като улицата е групов паметник на недвижимото културно наследство. Това е и причината да не е възможно да бъде изпълнена точка 2 от предложението на местната гражданска инициатива.

Общински съвет – Русе не прие днес направеното предложение чрез подписка, постъпила с Молба вх. № 654/04.10.2017г от инициативен комитет на местна гражданска инициатива.

Главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска обясни, че реконструкцията на улицата не е възможна без премахване на съществуващите настилки. След премахването на паветата, същите се съхраняват в склад на ОП „Комунални дейности“. Става дума за 1300 м2 паважна настилка, предадена със съответния протокол от фирмата – изпълнител. Не може да се смятат паветата на русенските улици като елемент на недвижимото културно наследство и връщането им върху уличното платно, считат архитекти и редица специалисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари