Училищата на проповедника Гюлен са в София и Пловдив

0
Училищата са частни и действат като колежи, но в никакъв случай не можело да се категоризират като религиозни
Училищата са частни и действат като колежи, но в никакъв случай не можело да се категоризират като религиозни

Експерт, който пожела името му да не бъде цитирано, обясни пред Вестник СЕГА, че Фетуллах Гюлен има частно английско училище в София, регистрирано по училищния закон.

В началото школото е било настанено в Банкя, но по-късно е преместено в столичния квартал "Обеля". Проверка в регистъра на училищата показа, че става дума за СОУ със засилено обучение на английски. "Дружба" има и филиал в Пловдив, с природоматематически и хуманитарен профил. Неофициално от МОН коментираха, че въпросното училище съществува от 15-20 г. и е известно с едни от най-добрите резултати.

Но ако българските власти решат да го проверят, образователното министерство ще съдейства. Експертът обясни още, че големият разрив между Гюлен и турския президент Реджеп Таийп Ердоган е настъпил заради разбиранията на двамата за училищата. Гюлен е настоявал да се изучават високи технологии, а Ердоган - религия. За разлика от България, където СОУ-то не създава проблеми, в Средна Азия в тези училища се изучава само религия.

Гюлен финансира излизащите у нас списание "Юнит" и в. "Заман". Главният секретар на мюфтийството Джелял Фаик потвърди, че става дума за две частни училища в София и Пловдив, които действат като колежи, но в никакъв случай не могат да се категоризират като религиозни. Към тях има пансиони.

Той не успя да каже колко младежи се обучават в тях. Въпреки че училищата са светски, Фаик смята, че МВР и ДАНС трябва да се заинтересуват от тях, "защото видяхме до какво водят те в Турция".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари