ЦИК ще съобщи имената на депутатите до 9 октомври

0
Броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири
Броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири Снимка: БГНЕС

Броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири

До 6 октомври, не по-късно от четири дни след вота, Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, съгласно Изборния кодекс (ИК), съобщава БТА.

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.  

Ако кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран. 

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниимайер - методът за най-голям остатък. Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната. 

Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни преференции. Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от седем на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции. Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция.

Многомандатните изборни райони са 31 - три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите в страната. 

Броят на мандатите се определя по метода за на най-големия остатък, а броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари