Турска медия: 500-годишен отомански мост в България ще бъде възстановен

0
Става въпрос за мост в Харманли, построен през 1585 г.
Става въпрос за мост в Харманли, построен през 1585 г.

Древният римски пътен коридор между България и Турция, известен още като Диагоналният път, свързващ Изток и Запад от векове, ще бъде възроден в рамките на реставрационен проект, предава турската медиа Hürriyet Daily News, цитирана от Economic.bg.

Публичната среща за проекта, който ще бъде реализиран в сътрудничество между Одринската асоциация за туризъм и община Харманли България, се проведе в Одрин. По време на срещата, на която присъстваха координаторите на съвместния проект, кметът на Харманли Мария Киркова подчертава значението на моста, недалеч от границата между двете страни, за туризма помежду им.

Мостът в Харманли, който в момента е затворен за посещения и разходки, е една от основните туристически зони и представлява естествен насип, свързващ туристическите зони в Харманли“, заявява Киркова, цитирана от турското издание.

Мостът е построен през 1585 г. Чрез реставрацията му се отваря и пряка връзка между основните туристически обекти в Харманли чрез пешеходна пътека, свързваща културно-исторически сгради (музей) и природни туристически обекти (Градски парк). С тези резултати от проекта ще се подкрепят местните власти, агенциите, свързани с туризма и неправителствените организации, туроператорите и малките и средни предприятия в туристическата индустрия, за да предоставят туристически продукт с по-високо качество, смята общината.

По нейна информация от месец февруари в бюджета ѝ за 2020 г. са заделени за реставрацията на моста близо 760 хил. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари