ЦИК пусна виртуален симулатор за машинното гласуване

33
Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти
Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти

Централната избирателна комисия /ЦИК/ пусна виртуален симулатор за предстоящото машинно гласуване на предсрочния парламентарен вот на 2-и октомври.

Очакванията са гласуването на електронно устройство да отнеме не повече от минута, две. Същевременно предстои и мащабна информационна кампания в цялата страна, чрез която ще се обхванат всички населени места, където ще се гласува по този начин.

Работата със симулатора бе обсъдена на среща между представители на Областната администрация в Русе и Районната избирателна комисия /РИК/.

На изборите на 2-и октомври гласоподавателят ще ползва само една смарт карта, предоставена му от член на секционната избирателна комисия, така както беше и на предходните извънредни парламентарни избори. На дисплея се изписва следния текст „Избори за Народно събрание 2 октомври 2022 г.“ и текст, подканващ гласоподавателят да постави картата в устройството. След като картата бъде поставена в слота на машината, всеки ще може да избере за коя партия да гласува и за кого да даде преференциален вот. Това става чрез натискане на някои от бутоните за предишна или следваща страница. Следващата стъпка е свързана с проверка на избора и гласуване. Важно е да се отбележи, че електронните устройства дават опция и за промяна на избора.

Машината пуска разписка, които трябва да бъде взета и пусната в специално предназначена кутия. Накрая се изважда и смарт картата.

Симулаторът е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Обявена е и обществена поръчка за адаптиране на досега използваните разяснителни аудио и видеоматериали, както и плакати, свързани с вота. Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата. Той е достъпен на следния уеб адрес: https://www.cik.bg/suemg_02.10.2022/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари