13 машини за пробно гласуване ще бъдат разположени в Русенско

0
Очакванията са те да пристигнат до средата на другата седмица
Очакванията са те да пристигнат до средата на другата седмица Снимка: Кадър Кис 13

Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе ще разполага с 13 устройства за пробно гласуване

Очакванията са те да пристигнат до средата на другата седмица. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и председателя на РИК Милена Хинкова. Предстои стартирането и на съвместна информационна кампания за това как да се гласува машинно на предстоящия предсрочен вот на 2-ри октомври. Целта е да бъдат обиколени всички населени места от региона, като логистичната подкрепа за процеса ще бъде осигурена изцяло от Областната администрация. „Този процес е много важен за цялата страна и е гарант за това хората да се чувстват сигурни, че ще се справят с гласуването и вотът им наистина ще бъде отчетен“, заяви Станев.

Най-вероятно информационната кампания ще започне от Русе на 8-и септември, като е предвидено постоянно във фоайето пред Пленарна зала да има три машини. Следващите в списъка са Две могили, Ветово, Иваново, Бяла, Борово, Сливо поле и Ценово.

Припомняме, че кандидатите за народни представители от Русенско са 236, което е около 12% ръст спрямо последните избори от 14 ноември миналата година. Тогава желаещите да станат депутати в листите от областта бяха 210 от 27 партии и коалиции. Сега и политическите сили са с една повече – 28. Най-възрастният кандидат за народен представител е на 80 години и 3 месеца, а най-младият ще навърши 21 години точно в деня на изборите. Поради Закона за защита на личните данни имената на посочените лица не могат да бъдат разкрити, споделиха от РИК, предават от Областна администрация Русе.

Предстои назначаването на секционните комисии, като вече са започнали да пристигат предложенията от кметовете по общини. Към момента секциите в областта ще бъдат 327, като 210 от тях ще бъдат в община Русе. В 290 от секциите ще се гласува машинно, тъй като избирателите в тях са над 300. В останалите 37 вотът ще бъде на хартия.

Машините за гласуване на изборите на 2-ри октомври се очаква да бъдат докарани в Русе ден преди вота, а бюлетините – в края на месец септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари