Три нови случая на менингит за седмица в Бургаско

0
Двама мъже са заболели от вирусен менингит, а третият е с бактериален
Двама мъже са заболели от вирусен менингит, а третият е с бактериален Снимка: БНР

Трима души са се разболели от менингит за седмица в Бургаско, научаваме от бюлетина на Регионалната здравна инспекция.

И тримата, развили тежкото инфекциозно заболяване, са мъже. Двама от тях са с вирусната му форма. Третият човек е с бактериален менингит и менингоенцефалит.

Той е от община Поморие, на възраст 60-64 години. Диагнозата е доказана. Ясен е и причинителят – става дума за пневмококова инфекция“, съобщи Елица Карагьозова, говорител на ведомството в морския град.

Другите двама болни са се разболели от вирусен менингит и менингоенцефалит. Те са от Бургас. Става въпрос за млад човек около 25 години и друг, малко по-възрастен – между 45 и 49 години, уточниха от РЗИ.

Всички са хоспитализирани. За правилното лечение от голямо значение е точната диагноза, която в случая е поставена, коментират специалисти. Менингитът е възпалителен процес, засягащ обвивките на главния и гръбначния мозък. Вирусният е по-разпространената форма на заболяването. Виновни за него са поне 50 типа вируси, но три от тях са най-често идентифицираните -  коксаки, полиомиелитни и ЕСНО-вируси. Заразата се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Възможно е заразяване и по чревен път. Бактериалният менингит се развива под действието на бактериите менингококи, пневмококи, хемофилус, стрептококи. Нерядко засяга малки деца и възрастни пациенти в резултат на болничен престой и вътрешноболнична зараза. Възможно е например манипулация за лечение на синусите да причини стафилококова инфекция и тя да прерасне в менингит, посочват здравни експерти.

Нови двама носители на сифилис регистрира още РЗИ за изминалата седмица. Венерическото заболяване е доста разпространено в региона – от началото на годината всеки месец се засичат по няколко нови случая. Този път полово предаваната болест са пипнали жена от Бургас на възраст 25-29 години и мъж от Несебър, на приблизително същата възраст. И на двамата е назначено лечение, освободени са за домашна терапия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари