Момиченце почина от менингит

0
В началото на месеца бактериален менингит отне живота и на възрастна жена от Руенско
В началото на месеца бактериален менингит отне живота и на възрастна жена от Руенско Снимка: Булфото / Архив

Бактериален менингит отне живота на малко момиченце в Бургаско. Последната жертва на коварната болест е на крехката възраст 3-4 години. В началото на месеца същото заболяване отне живота и на възрастна жена от Руенско.

„Детето е заболяло от пневмококов бактериален менингит. Понякога тази форма на заболяването протича изключително тежко, а инфекцията се разпространява много бързо в тялото. За съжаление, в този случай се е стигнало до фатален край“, коментираха от дирекция „Надзор над заразните болести“ в РЗИ-Бургас, цитирани от Черноморски фар.

Лекарите напомнят, че пневмококовият менингит е остра заразна болест, придружена от възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък. При наличие на това заболяване е много важно навреме да се направи диагностика и веднага да започне лечение, защото в противен случай е възможно развитието на усложнения, включително смърт.

Инфекциозното заболяване се причинява от грам-положителна бактерия Streptococcus pneumoniae. Специалистите отбелязват и факта, че развитието на това заболяване е улеснено от наличието на гноен фокус – например след пневмония, отит, синузит. Първият и най-забележителен симптом е силното, упорито главоболие. В допълнение се появява гадене, повръщане, а няколко дни по-късно се развива схванат врат, така, че човек не може да натисне брадичката към гърдите си. „Не отлагайте посещението при лекар, който ще ви насочи към специалист и незабавно лечение“, отново подчертават експертите.

Чревните заболявания продължават да върлуват по морето, разбираме още от бюлетина на РЗИ. Най-много са ентероколитите – 12, ротавирусния гастроентерит е представен от 9 случая, а при един от повалените от чревни инфекции е изолирана бактерията кампилобактер. Оказа се, че пациентът, болен от кампилобактериоза е отново дете – във възрастовата група 1-4 години от община Айтос. „Било е настанено за лечение в Инфекциозно отделение, където е изолиран причинителя на заболяването“, коментираха от РЗИ.

Кампилобактериозата е инфекция, която може да протича безсимптомно, но може и да е много тежка. Инкубационният период е 2-5 дни. Клиничните прояви на заболяването са диария, коремна болка и висока температура. Усложненията включват артрит (възпаление на ставите), синдром на Гилен-Баре (прогресиращата симетрична мускулна слабост) и хемолитично-уремичен синдром (анемия, намалени тромбоцити и бъбречна недостатъчност). Кампилобактериозата е свързана с животните – птици, говеда, свине и домашни любимци. Консумирането на сурово мляко също е сред сериозните рискове за развитие на инфекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари